Novosti

Raspisan tender za nadzor izgradnje obilaznice na dionici Tuzla-Sarajevo


JP Ceste FiH su raspisale javni poziv za nadzor nad izgradnjom dionice Šički Brod–Đurđevik na trasi ceste Tuzla-Sarajevo.

Kako se navodi, tender se odnosi na nadzor nad izvođenjem radova na trasi i objektima za poddionicu dva (LOT 2) ukupne dužine od 5,85 km, tj. obilaznice oko Živinica.

Procijenjena vrijednost javne nabavke bez uključenog PDV iznosi 1.538.461 KM, dok je rok za pružanja usluga jednak roku za izgradnju a to je 32 mjeseca. Za ovaj postupak javne nabavke predviđeno je provođenje e-aukcije.

Odlukom Vlade Federacije BiH iz oktobra 2019. godine Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija su odobrena sredstva za početak realizacije projekta izgradnja dionice Šićki Brod–Đurđevik na trasi ceste Tuzla-Sarajevo, a za implementatora je određeno JP Ceste FBiH. Predmet usluga je nadzor nad izvođenjem radova na poddionici dva, koji će se finansirati sredstvima iz Budžeta FBiH.

Glavni projekat trase i objekata za podionicu dva urađen je 2021. od strane grupe ponuđača: IPSA Institut, Divel, Saraj Inženjering i Design&QC. Cilj usluga nadzora je osiguranje visokog kvaliteta izvođenja radova, što podrazumijeva izvođenje radova u skladu sa glavnim projektom, tehničkim specifikacijama uz maksimalnu angažiranost izvođača radova na izvođenju radova u ugovorenom roka i za ugovorenu cijenu, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Podsjećamo da je 23. decembra Vlada FBiH zadužila Federalno ministarstvo finansija da iznos od 20 mil KM, uplaćen iz sredstava dobiti BH Telecoma, prenese na poseban račun za upravljanje razvojnim sredstvima za implementaciju sredstava, a iznos je namijenjen za projekat izgradnje poddionice Šićki Brod – Đurdevik na trasi ceste Tuzla – Sarajevo.

Tokom 2022. godine očekuje se početak izgradnje obilaznice oko Živinica.