Priče bonitetno pouzdanih

Kaldera d.o.o. Laktaši – Postrojenja za budućnost, reprezentativna na svakom tržištu


Zahvaljujući umijeću i inovativnosti svojih stručnjaka, kompanija Kaldera d.o.o. Laktaši je u saradnji sa svjetskom kompanijom Simens, čiji su ovlašteni partner i distributer, razvila i napravila blindiranu trafo stanicu, jedinstvenu u regionu.

Sve inovacije koje su domaći inženjeri napravili, prije svega u oblasti srednjeg napona, koji je energetski krvotok svake države, svrstalo je kompaniju Kaldera d.o.o. Laktaši, članicu Infinity International Group, među lidere u sektoru energetike u Bosni i Hercegovini.

Sa više od 30 godina uspješnog poslovanja i uz stručan kadar i tehnologije usklađene sa evropskim i svjetskim normama, kompanija Kaldera d.o.o. se kao ovlašteni distributer i partner Simensa dokazala i na tržištu EU, o čemu svjedoče brojni, uspješno realizovani poslovi u Hrvatskoj, a odnedavno i u Italiji.

Prema riječima Save Minića, direktora Kaldera d.o.o. Laktaši, preko italijanskih partnera, primakli su se i tržištu Indije i Portugalije.

Napravili jedinstvenu blindiranu trafo stanicu

Sa našim srednjenaponskim postrojenjima možemo da pariramo bilo kom lideru u toj oblasti, a zahvaljujući saradnji sa Simensom i umijeću naših stručnjaka, razvili smo i napravili blindiranu trafo stanicu. U pitanju je mobilna trafostanica koja se prilikom priključivanja može prilagoditi svim mogućim uslovima, a po potrebi se može premjestiti i na neku drugu lokaciju. To bi se zaista moglo nazvati „hit“ proizvodom u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, jer sličnog nema“, kaže Minić.

Domaći stručnjaci iz Kaldere, mogu da se pohvale i specijalnim uređajem koji se bavi zaštitom od ledonosnih oblaka. U pitanju je generator rađen po evropskim standardima, prema kojima je zabranjeno ispaljivanje protivgradnih raketa. U Kalderi su razvili i lansere za protivgradnu preventivu, kao i sisteme za njihovo napajanje i uvezivanje sa komandom.

Posebno smo ponosni na radar Pogorjelići na Jahorini, koji je rađen pod budnim okom svjetske hidrometeorološke organizacije i referenca je sa kojom se može izaći pred bilo koga“, naglašava Minć.

Nova hala od 3.600 m2

U cilju proširenja proizvodnje, kompanija Kaldera privodi kraju još jedan značajan projekat, novu halu od 3.600 m2. Vrijednost prve faze ove investicije, koja podrazumijeva završetak objekta i kupovinu jedne CNC mašine je cca. milion KM.

Do kraja 2021. godine završavamo novu halu u kojoj bi većina segmenata proizvodnje trebalo da bude izdvojena, poput farbare, sačmare, skladišta gotovih proizvoda, skladišta sirovina. U međuvremenu smo uveli i novi program skeniranja koji prati kompletan tok proizvodnje, kako bismo još preciznije sagledali šta su nam prednosti, a šta mane. Jednom rječju, pravimo koncept samoodrživosti Kaldere, koja se u saradnji sa inopartnerima može pojaviti na bilo kom tržištu“, ističe Minić.

Zaposlili 40 novih radnika

Uprkos krizi izazvanoj pandemijom COVD-19 i poremećajima na tržištima čelika, bakra i aluminijuma, Kaldera d.o.o. je uspjela da bez ijedne reklamacije isporuči sve ugovorene obaveze. Osim toga, u proteklih godinu dana bogatiji su za 40 novih radnika. Sada imaju ukupno 150 zaposlenih, ali često angažuju i dodatne radnike i izvođače.

Kaldera prije svega zapošljava elektro i mašinske inženjere, ali ima i ostalih struka. Posebnu pažnju posvećujemo zapošljavanju i formiranju tima s kojim ćemo zaokružiti kapacitete i zatvoriti ciklus proizvodnje, od početka do kraja. Sa kvalitetnom radnom snagom možemo da napravimo sve što kupac poželi, jer mi se ne bavimo ni serijskom, niti sezonskom proizvodnjom, već nečim što predstavlja budućnost“, naglašava Minić.

Mini postrojenje „Kaldera Energy“

Budućnost su i obnovljivi izvori energije, pa su se u ovoj kompaniji uhvatili u koštac sa projektovanjem, izgradnjom, održavanjem i takvih sistema. S mini postrojenjem „Kaldera Energy“, predstaviće mogućnosti solarne energije i nastaviti ulaganja u tu oblast.

O tome koliko je to važno, svjedoči i podatak da će do 2025. godine potrošnja električne energije u svijetu biti veća za 50 odsto, kao i da se konstantno pojavljuju novi potrošači koji traže više kvalitetne struje“, kaže Minić.

U svakom slučaju, pred Kalderom d.o.o. su veliki izazovi koje će, vjeruju u toj kompaniji, u zajedničkom nastupu sa ostalim članicama Infinity International Group, uspješno savladati ne samo na domaćem, već i na tržištu regiona.

Piše: Irena Vasić Dobrić