Priče bonitetno pouzdanih

Neimax d.o.o. Visoko kreće u novi investicioni ciklus u 2022. godini


Kompanija Neimax d.o.o. iz Visokog, koja se bavi proizvodnjom valovitog kartona i kartonske ambalaže i 45 posto svoje proizvodnje izvozi u zemlje regiona, očekuje i u 2022. godini poslovni rast od cca. 50 posto, kao i povećanje broja zaposlenih.

Kompanija je osnovana 1991. godine, a od 2002. godine bave se proizvodnjom kartonske ambalaže. Trenutno proizvode valoviti karton i kartonsku ambalažu za drvnu, prehrambenu i auto industriju. Oko 45% svoje proizvodnje izvoze u zemlje bivše Jugoslavije.

Prema riječima Ermina Neimarlije, komercijalnog direktora Neimax d.o.o. Visoko, u vrijeme pandemije COVID-19 suočili su se sa logističkim problemima i poskupljenjem sirovina koje uvoze iz EU, ali su tu  krizu vrlo brzo okrenuli u svoju korist.

Planirani rast između 40 do 50 posto u 2022.

Zahvaljujući dobrim partnerskim odnosima s našim dobavljačima, uspjeli smo obezbijediti dovoljno sirovine, pa smo u 2021. godini ostvarili rast od preko 40% u odnosu na 2020. godinu. Djelimično je rast potpomognut rastom cijena gotovih proizvoda, ali se veći dio odnosi na rast baziran na povećanju fizičkog obima proizvodnje“, kaže Neimarlija.

I pored brojnih problema u poslovanju, kako dalje navodi Neimarlija, u pandemijskom vremenu uložili su oko pola miliona KM investicija u unaprjeđenje proizvodnje.

Neimax u 2021. godini završava investicioni ciklus koji je pokrenuo 2015. i od naredne godine krećemo u nove investicije u proširenje kapaciteta s ciljem ispunjavanja zahtjeva naših kupaca. Trenutno radimo na izradi biznis planova za nekoliko potencijalnih investicija, čija će realizacija započeti 2022. godine“, naglasio je Neimarlija.

Po svemu sudeći, za kompaniju Neimax će i 2022. godina također biti jako izazovna za poslovanje.

Susrećemo se sa sve većom i većom inflacijom i nedostatkom sirovina. Ali, na osnovu ugovorenih poslova u 2021. godini, već sada mogu reći da bi smo i u 2022. godini trebali ostvariti rast između 40 i 50% u odnosu na ovu godinu“, istakao je Neimarlija.

Pouzdanost i kvalitet – ključni faktori za uspjeh

Za ostvarene uspješne poslovne rezultate Neimax d.o.o. je i u 2021. godini nagrađen Certifikatom bonitetne pouzdanosti sa ocjenom boniteta 4 zvjezdice (odličan).

Neimax d.o.o. je uvijek vodio računa o svojim partnerima i izmirivao svoje obaveze u dogovorenim rokovima. Danas, puno više nego prije, pouzdanost u izmirenju obaveza donosi jako velike benefite u poslovnim krugovima. U vremenu velike inflacije, u kojem se trenutno nalazimo, oni koji ne izmiruju obaveze kako treba, bivaju izbačeni iz tržišne utakmice“, tvrdi Neimarlija.

Kako dalje navodi direktor Neimax-a, još jedan ključni faktor za uspjeh je kvalitet, kako proizvoda, tako i u samom poslovanju.

Kvalitet je uslov bez kojeg se ne može. Većinu naše proizvodnje smo automatizovali. U procesu nabavke nastojimo da nabavimo najkvalitetnije papire od kojih, kroz proizvodnju, dobijamo valoviti karton sa performansama koje u potpunosti ispunjavaju zahtjeve kupaca. Uz adekvatnu saradnju, nastojimo da im obezbjedimo naručenu robu „just in time“ tamo gdje im je potrebna, onda kada im je potrebna i u količini koja je potrebna“, rekao je Neimarlija.

U Neimax-u trenutno imaju 70 zaposlenih, a taj broj bi se u 2022. godini mogao uvećati za još 10 do 15 novih radnika.

Piše: Irena Vasić Dobrić