Industrija

Gordan Kolak: Sva iskustva KONČARA u BiH su pozitivna


Hrvatski Končar u proteklih pet godina u Bosni i Hercegovini realizovao je poslove u vrijednosti oko 35 miliona eura, a stečena iskustva su vrlo pozitivna, izjavio je mr. Gordan Kolak, predsjednik Uprave Grupe Končar koja je u 2021. godini obilježila stogodišnjicu postojanja i 50 godina prisustva u BiH.

Za nas u Končaru prijateljski odnos i dugogodišnja suradnja koju njegujemo sa svim bosanskohercegovačkim elektroprivredama, kao i Elektroprijenosom Bosne i Hercegovine od iznimne su važnosti. Iskreno vjerujem kako povijest naših dvaju država dodatno obvezuje da ta suradnja bude još značajnija. Sa stoljećem iskustva i uz brojne svjetske reference, Končar je prepoznat kao ugledan i pouzdan partner u izgradnji i obnovi hidroelektrana, a u Bosni i Hercegovini ta suradnja seže još u 50-te godine prošlog stoljeća – kazao je Kolak u nastavku.

Zagreb, 141220.
Fallerovo setaliste.
Gordan Kolak, predsjednik uprave Koncara.
Foto: Darko Tomas / CROPIX

S optimizmom gleda i na buduću saradnju zbog činjenice da je u BiH započeo investicioni ciklus.

Mnogo je projekata iza nas, a vjerujem da će sa zelenom tradicijom te kompetencijama Končara u segmentu obnovljivih izvora biti prostora da se ta suradnja i dodatno učvrsti.

Posebno je komentarisao uvjete poslovanja ove velike kompanije sa aspekta pandemije.

Kada godišnje izvozite na stotinjak svjetskih tržišta, a dogodi se globalna pandemija, potrebno je dodatno prilagoditi poslovne procese kako bi se zadržao kontinuitet u poslovanju te ispunila očekivanja svih naših kupaca. Končar je u tome bio uspješan, iako nas nisu zaobišli problemi i izazovi s kojima su se suočavale i ostale tvrtke, poput nestašice materijala, povećanja cijena sirovina i materijala te problema u dobavnim lancima i transportu. Ova pandemija dodatno nam je potvrdila koliko je ključna opstojnost elektroopskrbe, odnosno koliko je ona neizostavna u gospodarskom oporavku. Imali smo prilike svjedočiti činjenici kako se ne možemo uvijek oslanjati na proizvodnju na dalekim tržištima, a korona kriza nam je još jednom ukazala na potrebu smislenog jačanja europske proizvodnje, kako bi se osigurala otpornost na buduće krize i nove globalne izazove.

S tim u vezi je najavio da je Končar 2021. godinu završio sa dvoznamenkastim rastom svih ključnih pokazatelja poslovanja. Očekuje se znatan rast prihoda od prodaje u odnosu na rezultate ostvarene u 2019. i 2020. godini. Prihodi od prodaje dostižu povijesno najveći iznos, veći od 477 miliona eura. I dalje se ostvaruju odlični izvozni rezultati, čiji udio u prihodima od prodaje iznosi 60 posto.

-Elektroenergetika globalno nije zaustavila svoje investicije, pa nove narudžbe iznose 572 milijuna eura, a godinu smo završili s otvorenim obvezama – backlogom u iznosu od 662 milijuna eura. Ovakva ugovorenost daje nam za pravo vjerovati da ćemo i u slijedećoj godini nastaviti pozitivan trend poslovanja Grupe Končar –  zaključio je mr. Gordan Kolak, predsjednik Uprave Grupe KONČAR.

Piše: Hajdar Arifagić