Novosti

Vlada KS pozvala Vladu FBiH da zajedno subvencionišu poskupljenje plina


Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto pozvao je Vladu FBiH da zajedno s Vladom Kantona Sarajevo subvencionira novo poskupljenje plina.

Govoreći na jučerašnjoj konferenciji za novinare, premijer Forto je podsjetio da je 1. novembra prošle godine Vlada FBiH podigla cijelu plina za 23,5% i da tu razliku Vlada KS subvencira, ali da je od 1. januara uslijedilo novo povećanje od 11%. On je poručio da je Vlada KS prethodnom subvencijom dokazala da želi pomoći građanima, ali da novi rast cijene postaje izrazito veliko budžetsko opterećenje.

– Pozivamo Vladu FBiH da nam do utorka jave koliko oni mogu pomoći u subvencioniranju, bilo putem marže koju ima Energoinvest ili na neki drugi način, kako bi mi do četvrtka, kada imamo sjednicu Vlade KS, odluči kako postupiti – naveo je premijer Forto, saopšteno je na sajtu Vlade KS.

On je kazao da rast cijene prema Kantonu Sarajevo, koji je najveći potrošač plina u BiH, nije dovoljno transparentan.

– Kao najveći kupac, nismo dovoljno uključeni u ovaj proces. Pozivamo Vladu FBiH da otkrije cijene i da nam tačno daju kalkulaciju ulazne cijene plina za Energoinvest kao i za Sarajevogas, koji je distributer za Kanton Sarajevo. Veoma nam je važno da to vidimo, kako bi lakše dogovorili s Vladom FBiH kako da građanima pomognemo da premoste ostatak grijne sezone – naveo je premijer Forto.

Potcrtao je da Vlada KS nikako ne želi da građani zbog rasta cijene plina prelaze na druge energente, poput uglja.

– To je opasno za zdravlje sugrađana, posebno djecu, tako da na subvenciju gledamo kao intervenciju na zaštiti kvalitete zraka – kazao je premijer Forto.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović kazao je da je možda i veći problem od poskupljanje najava iz Energoinvesta da, ako u januaru i februaru budu veće hladnoće i ako potrošnja bude veća, Kanton Sarajevo možda neće moći dobiti dovoljne količine plina.

– Energoinvest ima ograničene količine od Gazproma i može se desiti da pritisak opadne, i da Toplane moraju prelaziti na alternativna goriva, kao to se to već dešavalo ove sezone. To bi bio veliki problem – kazao je ministar Hadžiahmetović.

Kako je dodao, od Vlade FBiH bit će zatraženo da Energoinvest i putem drugih isporučilaca, osim Gazporoma, osigura potrebne količine plina.