Priče bonitetno pouzdanih

Express Courier: Pouzdanim poslovanjem do liderske pozicije u logističkoj industriji


Uprkos globalno otežanim uslovima poslovanja zbog pandemije COVID-19, Express Courier d.o.o. Sarajevo, licencirani zastupnik za UPS i UPS SCS u BiH, uspio je ostati pouzdana kompanija i postići izvrsne poslovne rezultate o čemu u prilog govori još jedno, peto po redu priznanje Zvijezda bonitetne pouzdanosti.

Zahvaljujući pouzdanom, sigurnom i efikasnom poslovanju Express Courier je tokom više od 10. godina uspješnog rada, uspio učiniti poslovanje svojih klijenata lakšim i jednostavnijim što im je, između ostalog, osiguralo jednu od liderskih pozicija u oblasti međunarodne špedicije, skladištenja i transporta.

Sa direktorom Mirzom Bavčićem, razgovarali smo o ostvarenim poslovnim rezultatima, o strategiji i faktorima uspjeha kompanije, praćenju trendova u skladu sa zahtjevima globalnog tržišta, kao i planovima za budućnost.

Gospodine Bavčić, zahvaljujući kakvim ličnim i profesionalnim stavovima svih ovih godina obezbjeđujete dobre poslovne rezultate kompanije Express Courier?

Smatram da je jedan od najbitnijih faktora uspjeha, ispravan stav. Dodao bih da je važno da stav bude pozitivan i optimističan, jer pobjednici sa ispravnim i pozitivnim stavom vide šire mogućnosti i nove prilike pa čak i danas, kada živimo i poslujemo u izazovnim vremenima. Smatram da u poslu, slično kao i u životu, moramo imati tačno definisan cilj, jer jasnoća ciljeva je 80% uspjeha. Da bismo došli do željenog cilja, potrebno je imati plan, bez kojeg je nemoguće doći do željenog odredišta. U poslovnom svijetu, ne planirati znači planirati neuspjeh. Da bi sve to postigli i bili uspješni, trebate imati pouzdane, stručne, lojalne i zaposlene od povjerenja.

Kako je Express Courier osigurao dominantnu poziciju predvodnika logistike transporta, skladištenja i špedicije na najvišem profesionalnom nivou u BiH?

Kompanija Express Courier, prije svega zahvaljujući pouzdanosti, sigurnom i efikasnom poslovanju prepoznata je kao jedan od najpoželjnijih poslovnih partnera i poslodavaca u logističkoj industriji. Pouzdanost je jedno od načela na kojem Express Courier počiva, te nas, uz učinkovitost i stručnost ističe među konkurentnim kompanijama. Zahvaljujući pouzdanosti, svakim danom sve više klijenata ukazuje potpuno povjerenje upravo nama. Biti pouzdan poslovni partner podrazumijeva profesionalan, stručan i organizovan tim, koji svoj rad bazira na ljudskim i profesionalnim vrijednostima. Svakog dana, kao partner UPS-a, najveće logističke mreže u svijetu, poslujemo u više od 220 zemalja i teritorija širom svijeta. U toku jednog dana isporučimo više od 20 miliona pošiljaka, što je najveći pokazatelj izazovnosti sistema kojem pripadamo.

Express Courier može se pohvaliti snažnim poslovnim kontaktima sa brojnim međunarodnim kompanijama, što za Vas podrazumijeva stalan proces internacionalizacije?

U skladu sa našom misijom, razvijamo globalno poslovanje, nudeći kompletna logistička rješenja našim klijentima. Ohrabrujemo naše zaposlene, poslovne partnere i klijente da naše odnose gradimo dugoročno, uz kontinuiran rast i razvoj. Ponosimo se velikom mrežom pouzdanih partnera, koji omogućuju da uslugu prema klijentu možemo organizovati pouzdano i izvršiti u najkraćem roku. Ove godine kompanija UPS postala je oficijelni logistički partner “EXPO 2020” globalnog sajma u Dubaiju, a Express Courier kao glavna UPS-ova karika u Bosni i Hercegovini obezbjeđuje pouzdan i siguran transport svih izložbenih proizvoda učesnika „EXPO 2020“ putem svoje logističke mreže.

Otkrijte nam Vašu strategiju i profesionalni model po kojem se Express Courier odnosi prema partnerima, saradnicima, klijentima i konkurenciji?

Naša strategija je kreiranje dodane vrijednosti u poslovanju, diferencijacija i konstantna transformacija, te prilagođavanje zahtjevima i potrebama tržišta. Svojim poslovanjem i kontinuiranim usavršavanjem nastojimo se adaptirati sve ubrzanijim promjenama na tržištu.

Kreiramo uslugu visokog kvaliteta kroz optimalna i ekonomična rješenja, prilagođena potrebama klijenata. Oslanjamo se na našu pouzdanost, integritet, timski rad, stručnost, kvalitet usluge, sigurnost, učinskovitost, inovativnost, usklađenost i povjerenje prema našim uposlenicima, klijentima i partnerima.

Da bismo uspjeli, posebno danas, potrebno je uvijek raditi više i bolje nego što to radi konkurencija. Drugim riječima, potrebno je raditi prave stvari i na pravi način. Mi stvaramo pobjedničke navike i težimo da naše usluge budu na najvišem mogućem nivou, te da kao takve budu standard koji se podrazumijeva u našoj interakciji s klijentima.

Nikada nemojte obećati nešto što ne možete isporučiti, i uvijek isporučite ono što obećate, riječi su Jim-a Casey-a – osnivača UPS-a.

Među brojnim priznanjima koje ste dobili, Express Courier je po peti put nosilac priznanja Zvijezde i Certifikata bonitetne pouzdanosti. Kakva su poslovna dostignuća Vaše kompanije?

Želio bih izraziti veliko zadovoljstvo rezultatima koje smo postigli i u 2021. godini i to u svim segmentima poslovanja. Ostvarili smo dodatni procentualni porast u pogledu prihoda, dobiti i fizičkog obima pošiljki u uvozu i izvozu, kao i u povećanju broja zaposlenih.

Ovdje bih se posebno osvrnuo na razvoj u segmentu poslovanja u e-commercu, odnosno online trgovine kao i proširenju usluga koje su povezane sa uvozom, skladištenjem i dostavom medicinskih sredstava. Express Courier je kompanija koja ispunjava sve potrebne uslove i posjeduje dozvolu skladištenje i transport medicinskih sredstava klase I, IIa i IIb, te “In Vitro” dijagnostička medicinska sredstva. Nudimo i mogućnost transporta biloloških materija iz BiH, sa temperaturnim režimom u suhom ledu, u više od 220 zemalja i teritorija širom svijeta. Obezbjeđujemo kompletnu prateću dokumentaciju, carinjenje, osiguranje i posebna pakovanja pošiljaka ovog tipa.

Za klijente koji se bave online prodajom i svoju robu žele proširiti na inostrano tržište, nudimo veoma povoljne i konkurentne cijene za transport njihovih pošiljki prema direktnim kupcima, uz realizaciju svih dodatnih usluga, kako bi njihove pošiljke sigurno i u rekordnom roku bile dostavljene u ruke njihovih klijenata.

Kakvi su planovi za budućnost?

Naše incijative vođene su potrebama klijenata, a brend koji predstavljamo je globalni lider u razvoju tehnologije koji pomaže našim klijentima da optimiziraju svoje procese slanja robe i logistike kako bi smanjili troškove, poboljšali uslugu i povećali efikasnost. U 2022. godini planiramo implementaciju novih digitalnih rješenja koja će omogućiti dodatnu automatizaciju procesa, povećati broj i produktivnost zaposlenih te omogućiti rast i razvoj novih usluga.

I dalje ćemo se voditi Express Courier poslovnom filozofijom „Biti ono što jesmo, te unaprijediti na bolje sve ono što možemo, jedini je pravi smisao, kako u poslovanju tako i uopšte u životu“.

Piše: Irena Vasić Dobrić