Novosti

Na sarajevskom aerodromu u planu gradnja rent-a-car parka i fotonaponske elektrane


 

Prethodna godina po mnogo čemu je bila uspješna za Međunarodni aerodrom Sarajevo. Nakon što su u 2020. godini, zbog pandemije, zabilježili pad prometa od skoro 90 posto, u 2021. su uložili dodatne napore kako bi očuvali finansijsku stabilnost, prevazišli gubitke te očuvali radna mjesta.

Kako su za Klix.ba kazali iz sarajevskog aerodroma, potpunom promjenom poslovnog kursa te omogućavanjem poticajnih šema za aviokompanije, uspjeli su vratiti sve aviokompanije koje su prije pandemije obavljale letove s ovog aerodroma.

– Prvi put je na aerodromu Sarajevo neka kompanija otvorila bazu, mislimo na Wizz Air, te smo prvi put u zimskoj sezoni povezani sa zemljama Bliskog istoka, ali i brojnim zapadnoevropskim gradovima. U ljetnoj sezoni 2021. godine smo direktnom aviolinijom bili povezani sa čak 28 destinacija (Istanbul, Frankfurt, Dubai, Stockholm, Cirih, Rijad, Džeda, Sharjah, Beč, Beograd, Zagreb, Antalija, Hurgada, Bale/Mulhouse, Keln, Stuttgart, Dortmund, Memmingen, Eindoven, Copenhagen, Pariz, Gothenburg, Dortmund, Bodrum, Charleroi, Monastir, Kuwait, Manama) – kazali su nam sa sarajevskog aerodroma.

Čak 21 redovna i charter aviokompanija obavljala je svoje letove sa sarajevskog aerodroma i to Air Serbia, Austrian Airlines, Air Arabia, Anadolujet, Air Montenegro, Croatia Airlines, Eurowings, Flydubai, Flynas, FlyBosnia, Gulf Air, Jazeera Airways, Kuwait Airways, Lufthansa NouvelAir, Norwegian Air Shuttle, Pegasus Airlines, Swiss Air, Turkish Airlines,Trade Air, Wizz Air.

Podsjećaju kako je na povećanje broja letova i uspostavu novih utjecala i odluka Vlade FBiH o privremenom zamrzavanju, a nakon toga i trajnom ukidanju federalne takse, koja je uvedena 2005. godine radi razvoja civilnog zrakoplovstva u Federaciji BiH, a primjenjivala se samo na kompanije koje posluju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

– I u ovoj godini će sigurno doći do uspostavljanja novih aviolinija i pozicioniranja novih aviokompanija na aerodromu Sarajevo. Od marta će aviokompanija Wizz Air uspostaviti direktnu avioliniju prema Londonu dva puta sedmično, a aviokompanija Air Cairo direktnu redovnu liniju između Sarajeva i Hurgade, također dva puta sedmično. U pregovorima smo s još nekoliko aviokompanija i kontinuirano radimo na širenju ponude i mape destinacija iz Sarajeva. Također smo pokrenuli nekoliko inicijativa nadležnim institucijama za subvencije aviokompanijama koje bi time dobile bespovratna sredstva za ostvarenje zadanog cilja (veći broj putnika, aviooperacija i novih destinacija) te sklopile sporazum s USAID-om za izradu novih poticajnih šema koje ćemo ponuditi aviokompanijama – kazali su iz MAS-a.

Cilj za sljedeću godinu im je da dostignu nivo iz 2019. u svim segmentima poslovanja, dakle da se vrate na nivo koji su imali prije pandemije. Očekuju da će se njihovi ciljevi ispuniti u domenu započetih infrastrukturnih projekata i proširenja ponude za korisnike njihovih usluga.

– Zbog globalnih poremećaja koje je izazvala pandemija, a koji su se odrazili na sve, došlo je do poteškoća u nabavci i isporuci materijala, poskupljenja sirovina, kao i značajnog nedostatka radne snage, što je dovelo do prolongiranja roka za završetak radova na modernizaciji i dogradnji Terminala B. S obzirom na to da smo pokrenuli niz projekata u okviru proširenja aerodromskih kapaciteta, neki od njih su u prethodnoj godini uspješno okončani (nova kotlovnica i nova trafostanica), a neki su tek započeti. Objavljen je tender za jedan od najznačajnijih projekata u sklopu proširenja aerodromskih kapaciteta, a to je proširenje platforme za 4 nove parking pozicije, pored postojećih sedam – istakli su iz MAS-a.

U saradnji s Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo, dodaju, rade i na realizaciji projekta Kružni tok A i 12. transverzale. Također, u planu imaju izgradnju rent-a-car City parka, koji će omogućiti da se na jednom mjestu po vrhunskim standardima organizuju prostor i infrastruktura za rad rent-a-car agencija po uzoru na svjetske aerodrome.

– U narednom periodu radit ćemo na primjeni sistema koji podržavaju obnovljive izvore energije, u planu nam je izgradnja fotonaponske elektrane snage 800 kW te ćemo započeti aktivnosti na pribavljanju ACA certifikata (airport carbon accredited). Implementacijom ovog certifikata otvaramo prostor za pristup fondovima koji će osigurati razvoj i implementaciju infrastrukturnih projekata Međunarodnog aerodroma Sarajevo – poručili su.

Osvrnuli su se iz aerodroma i na prošlu godinu te istakli kako su u 2021. imali 11.467 aviooperacija, što je 84 posto ostvarenih letova iz 2019. godine. Broj putnika u protekloj godini bio je 767.134, dok je u 2019. on bio million i 143.680, što je 67 posto putnika u odnosu na 2019.

– Bitno je istaći da je u decembru 2021. godine kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo prošlo 70.200 putnika, što je povećanje za 22 posto u odnosu na 2019. godinu, kada smo imali 57.718 putnika. Što se tiče broja aviooperacija, u decembru su realizovane 1.083 aviooperacije, što je povećanje od 30 posto u odnosu na 2019. godinu, kada smo imali 835 aviooperacija. Fizički obim robe i pošte u decembru 2021. iznosio je 212.468 kilograma te je za 1 posto veći od istog perioda u 2019. godini, kada je fizički obim robe i pošte iznosio 209.442 kilograma – zaključili su.