Novosti

OC Bjelašnica i Igman u saradnji sa NLB Bankom Sarajevo i kompanijom Mastercard®


Danas je na Igmanu održana zajednička konferencija za medije KJP ZOI’84 i NLB Banke Sarajevo na kojoj su predstavljeni realizovani i planirani projekti, kao i koncept novog master plana koji definiše strateški razvoj i planirana infrastrukturna ulaganja u OC Bjelašnica i Igman.

Sezona 21/22 bilježi najbolje rezultate u historiji KJP ZOI’84

Trenutna Uprava KJP ZOI’84 preuzela je upravljanje OC Bjelašnica i Igman u aprilu 2021. godine, kada je zatekla nepripremljene investicione planove i budžet za razvoj skijališta. Ipak, uz podršku Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo u kratkom roku su realizovani svi ranije najavljeni projekti, kao i napravljen plan daljeg razvoja.

“Sezona 21/22 je jedna od finansijski najboljih sezona, što je važno, jer to nam osigurava planiranje dugoročnih investicija i realizaciju novih razvojih projekata. Tek smo na sredini januara i imamo već 50 dana skijanja iza sebe, a dobri vremenski uslovi omogućili su da otvorimo prvi u regionu skijašku sezonu. Iako planirane investicije za ovu sezonu nisu bile dovoljne da bi zadovoljili sve potrebe naših korisnika, uspjeli smo uspješno realizovati sve planirane najavljene manje projekte, te pokazati da razvoj skijališta ide u pravom pravcu. Za narednu sezonu planirane su investicije u vrijednosti od 15 miliona KM, što predstavlja najveća ulaganja od 2016. godine. Pored planiranih investicionih projekta, radimo na razradi novih, a ključno je povezivanje Bjelašnice i Igmana. Između Bjelašnice i Igmana postoji zaštićeno područje prašume Ravna vala, koje ovaj lokalitet čini posebnim, te aktivno radimo na iznalaženju najboljeg načina kako da pomirimo zaštitu okoliša i razvoj skijališta. Kad je riječ o planiranim projektima za narednu sezonu, između ostalog, radit će se na izmještanju instalacije četvorosjeda, gradnji novog lifta ‘Kolijevka’ i infrastrukture za djecu, nadogradnji sistema vještačkog osnježenja, što se pokazalo jako važnim u slučajevima kada imamo manje snježnih padavina, kao što je ove godine. Bjelašnica nema dovoljno svojih izvora vode i dotok vode dug preko 25 km osiguravamo sa Treskavice, što predstavlja jedan od najizazovnijih infrastrukturnih projekata. I dalje ulažemo maksimalne napore u dalji razvoj skijališta, učimo iz iskustva koje stičemo, te stvaramo kvalitetniji tim koji će još bolje odgovoriti na sve izazove”, kazao je Jasmin Mehić, direktor KJP ZOI’84.

Pozitivne promjene u ski-centrima su brzo prepoznate od strane skijaša i snowboardera, a u prilog tome govori i rekordna posjećenost skijališta i prodaja ski-karata, koja je u decembru 2021. u poređenju sa decembrom 2020. godine veća za 162%. Dodatno, tokom proteklog vikenda, 15. i 16.01., u OC Bjelašnica i Igman skijalo je oko 5.500 skijaša, što predstavlja rekordnu posjećenost.
Ove godine aktivno se radi i na unapređenju skijaških staza uz podršku vodećih regionalnih stručnjaka. Značajnim pozitivnim promjenama pridonio je Marko Bošnjak, koji je ove sezone savjetnik sa razvoj skijališta OC Bjelašnica i Igman.

Bošnjak iza sebe ima preko 15 godina iskustva u takmičarskom skijanju, te više od 25 godina trenerskog iskustva. Bio je zvanični trener 10 olimpijaca, uključujući i najzvučnija imena iz svijeta skijanja – Ivicu i Janicu Kostelić. Dvostruki je zimski olimpijac i učesnik svjetskih prvenstava – Svjetskog kupa i FIS-a. Od 1996. godine intenzivno je uključen u razvoj skijališta i skijaških kampova u Hrvatskoj i Austriji, te je dio grupe koja je inicirala održavanje Svjetskog kupa 2005. godine na Sljemenu.

„Glavni razlog mog dolaska u OC Bjelašnica i Igman je razvoj potencijala koje Bjelašnica i Igman posjeduju, kako bi se pozicionirali kao vodeće skijaške destinacije. Zajedno sa timom ZOI’84, koji čine iznenađujuće kvalitetni i sposobni profesionalci, radimo na poboljšanju kvaliteta staza i njihovom proširenju, unapređenju vertikalnog transporta i optimizaciji radnih procesa. Posebnost Bjelašnice i Igmana se ogleda u stečevini Olimpijskih igara iz 84. godine, koja omogućava podlogu za razvoj tamkičarskog i rekreativnog skijanja. Naša obaveza, ali i zadovoljstvo, jeste da dovedemo OC Bjelašnica i Igman na nivo svjetskih skijališta i strateški radimo na tome“, rekao je Marko Bošnjak.

Uz Marka Bošnjaka u ovoj sezoni timu ZOI’84 pridružio se i Milan Šmon koji 35 godina uređuje staze za takmičenje Svjetskog kupa za skijašice – „Zlatna lisica“ na Pohorju u Sloveniji.

Novim master planom definisano povezivanje Bjelašnice i Igmana, izgradnja novih staza, gondola i liftova

Iako je ova sezona donosi brojne pozitivne pomake u OC Bjelašnica i Igman, iz KJP ZOI’84 poručuju da se prave promjene i zadovoljavajuće rezultate mogu očekivati tek strateškim pristupom i planiranim investicijama. Posljednji master plan Bjelašnice i Igmana datira iz 1982. godine sa određenim korekcijama rađenim proteklih godina, a sada olimpijske planine po prvi put će dobiti novi savremen plan razvoja prilagođen trenutnim potrebama skijališta, a koji se radi uz podršku stručnjaka iz Austrije.

Master planom kao prioritet je definisano povezivanje Bjelašnice i Igmana, jer jedino uvezivanje ova dva ski-centra može osigurati dugoročnu održivost i razvoj. Novim prostornim planom predviđena je izgradnja nove infrastrukture i kreiranje novih sadržaja za zimski i ljetni turizam. Konkretno, u planu je: proširenje i povezivanje postojećih staza, produženje ski-liftova ‘Kolijevka’ i ‘BY’, izgradnja novog ski-lifta ‘BX’ i ‘Kolijevka’, izgradnja novih objekata na vrhu ‘BY’ i na međustanici, izgradnja via ferrate na Kotlovima, pravljenje novih staza ka Igmanu i nove žičare na lokaciji Kolijevka u pravcu Igmana. Novim master planom predviđa je i izgradnja prve gondola u OC Bjelašnica.

Kad srce odabere, Bjela: Uz NLB Banku Sarajevo, Mastercard® i KJP ZOI’84 skijanje i snowboardanje na najatraktivnijim stazama po najboljim cijenama

KJP ZOI’84 čvrsto je opredjeljeno da skijanje učini dostupnim što većem broju građana i građanki, imajući u vidu činjenicu da je olimpijski grad Sarajevo udaljeno svega 40-ak minuta od olimpijskih planina. Tako skijaši i snowboarderi mogu uživati i najljepšim skijaškim stazama po najpristupačnijim cijenama u regiji.

Dodatno, NLB Banka Sarajevo i ove godine u saradnji sa KJP ZOI ’84 i globalnom tehnološkom kompanijom u oblasti platne industrije Mastercard® nudi brojne pogodnosti skijašima i snowborderima, čineći zimske sportove dostupnim građanima i građankama.

Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB Banke d.d., Sarajevo je ovom prilikom izjavila: “I ove godine smo, u saradnji sa Kantonalnim javnim preduzećem ZOI’84 i kompanijom Mastercard, spremno dočekali sezonu. Korištenjem bilo koje Mastercard kartice u BiH posjetioci Igmana i Bjelašnice mogu ostvariti atraktivan popust od 20% na dnevne ski karte, a uz NLB Pay mobilnu aplikaciju pored popusta na ski karte, NLB klijenti mogu ostavariti i pogodnosti na iznajmljivanje ski opreme i ski servis. Za ljubitelje planine smo sa ZOI’84 osigurali i besplatan prevoz u prepoznatiljvo brendiranom autobusu kako bi mogli uživati u ljepotama naših olimpijskih planina. NLB Banka je ove godine podržala Live Stage Festival u organizaciji STAGE Production na Bjelašnici, koji okuplja poznate muzičke izvođače svakog vikenda u januaru. Nismo zaboravili ni naše najmlađe, pa ćemo tako i ove godine podržati ski klub SKIIKS, mladi klub koji vrijedno priprema djecu i omladinu za sportska takmičenja te organiziraju ski trke i slične događaje‘’.

Ove zimske sezone za sve korisnike Mastercard® kartica u BiH, koji zimske dane odluče upotpuniti sadržajima koje nudi Bjelašnica, omogućena je posebna pogodnost u vidu popusta. Uz poruku da nezaboravne zimske uspomene nastaju na Bjelašnici, Mastercard je za prvih 7 000 korisnika bilo koje Mastercard® kartice u BiH omogućio 20% popusta na kupovinu dnevnih ski karata za djecu i odrasle na prodajnim mjestima ZOI 84.

Stoga, ne propustite mogućnost da zimske dane obogatite neprocjenjivim trenucima, uz brzu, sigurnu i jednostavnu kupovinu sa bilo kojom Mastercard® karticom, a kako bi snježna idila bila potpuna, skijaše podsjećamo na dodatni oprez i pridržavanje propisanih epidemioloških mjera prevencije kako na samim stazama, tako i oko njih.

Uz stratešku partnersku podršku NLB Banke Sarajevo u toku je izrada i prvog web shopa OC Bjelašnica i Igman, te već krajem januara 2022. godine biće olakšana kupovina ski-karata, kao i pristup ažuriranim informacijama sa skijališta.