Novosti

Vlada USK izdvaja za ratare rekordnih 7 mil KM


Vlada Unsko-sanskog kantona planirala je ove godine izdvojiti 7 mil KM za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, što su rekordna izdvajanja do sada.

Ovo je izjavio Mustafa Ružnić, premijer USK, na danas održanom sastanku s predstavnicima udruženja koja okupljaju poljoprivredne proizvođače u Unsko-sanskom kantonu.

On je istakao kako je ovom prilikom analiziran ambijent za rad poljoprivrednika, te sumirane aktivnosti u projektima podrške poljoprivrednim proizvođačima u prošloj godini te planovima za tekuću godinu.

– Želja nam je da zajedničkom saradnjom i sinergijom povećamo konkurentnost poljoprivrede USK koja je jedna od najvažnijih ekonomskih grana u našem kantonu – istakao je Ružnić.

Ministar poljoprivrede u Vladi USK Sulejnan Kulenović kazao je da je u prošloj godini kroz program poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji realizovano 4,9 mil KM, a da je u tekućoj godini planirano znatno više sredstava.

– Pored toga, u ovogodišnjem budžetu planirali smo 750.000 KM za isplate naknada za pretrpljenu štetu u prošloj godini, zbog suše i drugih vremenskih nepogoda, te bi proizvođači mogli računati na iznos od dodatnih 15% u odnosu na iznos poticaja koji su već dobili – rekao je Kulenović.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača izrazili su zadovoljstvo planiranim sastancima, te istakli kako su suočeni s enormnim povećanjem cijena repromaterijala, što je ugrozilo predstojeću poljoprivrednu sjetvu.

– Sve je poskupjelo, a otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda na istom su nivou – rekao je Husein Selimović, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Sanski Most.