Ruska centralna banka predložila zabranu korišćenja i rudarenja kriptovaluta

Ruska centralna banka predložila zabranu korišćenja i rudarenja kriptovaluta

Ruska centralna banka predložila je da se zabrani korišćenje i rudarenje kriptovaluta na ruskoj teritoriji i navodi da to predstavlja prijetnju finansijskoj stabilnosti, dobrobiti građana i suverenitetu ruske monetarne politike.

Rusija je godinama bila protiv kriptovaluta, govoreći da bi one mogle da se koriste za pranje novca ili za finansiranje terorizma, preneo je Reuters.

Na kraju im je dala pravni status 2020. godine, ali je zabranila njihovu upotrebu kao sredstva plaćanja.

U decembru je cijena bitkoina pala nakon što je britanska novinska agencija objavila pozivajući se na neimenovane izvore, da se ruski regulator zalaže za potpunu zabranu kriptovaluta.

U izvještaju koji je objavljen u četvrtak, 20. januara, centralna banka je navela da je špekulativna tražnja prvenstveno odredila brzi rast kriptovaluta i da one nose karakteristike finansijske piramide, upozoravajući da bi se na tržištu mogli formirati mjehurići koji bi ugrozili finansijsku stabilnost i građane.

Banka je predložila spriječavanje finansijskih institucija da obavljaju bilo kakve operacije sa kripto valutama i navela da bi trebalo razviti mehanizme za blokiranje transakcija koje imaju za cilj kupovinu ili prodaju kripto valuta za tradicionalne valute.

Rusi su aktivni korisnici kriptovaluta, saopštila je centralna banka, sa godišnjim obimom transakcija od oko 5 mlrd USD.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.