Svjetska banka i Vlada TK sarađivaće na projektima energijske efikasnosti

Svjetska banka i Vlada TK sarađivaće na projektima energijske efikasnosti

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Zvjezdan Karadžin razgovarali su onlajn sa predstavnicima Svjetske banke o projektima energetske efikasnosti, jačanju monitoringa i upravljanja kvaliteta zraka.

Hodžić i Karadžin upoznali su predstavnike Svjetske banke o aktivnostima provedenim na polju energijske efikasnosti i zaštite okoliša, kao i problemima zagađenja zraka s kojima se suočava TK, te o saradnji sa stranim organizacijama poput UNDP-a, Gizz-a, USAID-a u spomenutim oblastima. Također iznesene su intencije i planovi za naredni period, kako bi se razmotrilo na koji način Svjetska banka može ulagati u buduće projekte energijske efikasnosti.

Ministar Karadžin rekao je novinarima nakon sastanka da se predstavnici Svjetske banke žele uključiti u provedbu projekata, koji su vezani za unaprjeđenje energijske efikasnosti u našoj zemlji i da će se u naredne tri sedmice voditi razgovori oko tehničke pomoći i izgradnje kapaciteta i investicijskih potreba vezanih za te projekte. Dodao je da je Svjetska banka trenutno zainteresirana za stambeni sektor koji se odnosi na fizička lica, i za konverziju kotlova na ugalj sa drugim alternativnim okolinski prihvatljivijim sistemima.

Komponente projekta o kojima je razgovarano se odnose na grijanje u stambenom sektoru, energijsku efikasnost u stambenom sektoru, urbanu mobilnost (saobraćaj).

Predstavnici Svjetske banke zatražili su informacije na koji način se vrši monitoring kvalitete zraka i upravljanje kvalitetom zraka u TK.

– Bilo je riječi i o sektoru termoenergetike, i projektu Pravedna tranzicija koji provodi Svjetska banka vezano za dekarbonizaciju u sektoru ugljarstva, mi smo uključeni u projekat i ponudili smo pomoć u koordiniranju projekata, odnosno u četiri njihova pilot projekta u BiH, od kojih se dva provode u našem kantonu u rudnicima Kreka i Banovići – dodao je ministar Karadžin.

U narednom periodu će Svjetska banka na osnovu provedenih razgovora i dobijenih imputa definisati Strategiju rada na polju energijske efikasnosti u BiH, saopćeno je iz Press službe Vlade TK.

Tuzlanski kanton jedan je od lidera na polju energijske efikasnosti u BiH, bez obzira na oskudna sredstva s kojima raspolaže u budžetu i intencija je da se nastavi u tom duhu i u budućnosti, poručeno je sa sastanka.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.