Novosti

Drastičan pad akcija Netfliksa


Akcije digitalnog giganta Netfliksa su pale za skoro 20 posto nakon zatvaranja američkih berzi i loših rezultata poslovanja u četvrtom kvartalu prošle godine koje je kompanija objavila, prenosi portal Marketwatch.

Ponašanje brokera u pauzi između dva radna dana na Njujorškoj berzi ukazuje da bi tržišna kapitalizacija kompanije mogla da se umanji za oko 45 milijardi dolara, odnosno da bi akcije izgubile skoro dvije godine rasta.

Netfliks je objavio da se njegov prihod međugodišnje uvećao za tačno 16 posto i dostigao 7,71 milijardi dolara.

I profit firme je skočio u odnosu na 2020. godinu za skoro 12 odsto na 607 miliona dolara.

Smanjenje vrijednosti akcija nije neuobičajeno nakon isplate dividendi za odgovarajući kvartal, ali je drastičan izazvan poslovnim rezultatima koji su u poslednjem tromjesečju 2021. godine bili lošiji od procjena analitičara i najava same kompanije.

Konkretno, kompanija je očekivala da će u tom periodu privući 8,5 miliona pretplatnika, dok je stvaran broj novih korisnika porastao za 8,28 miliona.

I ovaj broj je ipak bio malo iznad revidirane procjene analitičara, koji su očekivali oko 8,13 miliona novih pretplatnika.

Akcije Netfliksa bilježe skoro konstantan pad od 31. decembra, a trenutno imaju vrijednost od oko 393 dolara.

Problem je dublji, jer konkretne brojke pokazuju da su sjevernoamerička tržišta (SAD i Kanada) u fazi zasićenja, pa je svega deset odsto novih korisnika došlo iz ovih, za Netfliks najvažnijih, država.

Striming platforma je u nedeljama prije objavljivanja posljednjih kvartalnih rezultata povećala cijenu pretplate u Sjedinjenim Američkim Državama, za jedan ili dva dolara, zavisno od paketa.