Novosti

Firma Euro-Andi pokrenula betonaru u Velikoj Kladuši


Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona donijelo je rješenje o okolišnoj dozvoli firmi Euro- Andi za poslovni objekat – postrojenje za proizvodnju betona koji se nalazi u Velikoj Kladuši godišnjeg kapaciteta obrade 30 m3/ h.

– Betonara je montažno postrojenje za proizvodnju svježe betonske mase koja se dalje kamionima – mikserima prevozi do gradilišta krajnjih korisnika. Izgrađena je kao zasebna konstruktivna cjelina, izgrađena od čeličnih elemenata, temeljena na betonskim temeljima koju karakterizira mogućnost brže montaže i demontaže. Predmetno postrojenje je orjentirano na proizvodnju betona koji se plasira na tržište pravnim i fizičkim licima – navedeno je u izdatom rješenju.

Pogon se sastoji od postrojenja za proizvodnju betona i otvorenog skladišta sirovina.

Proces proizvodnje betona zasniva se na četiri osnovne faze i to: boksovi sa frakcijom agregata od 0-4 mm, boksovi sa frakcijom agregata od 4-8 mm, boksovi sa frakcijom agregata od 8-16 mm i boksovi sa frakcijom agregata od 16-32 mm. U postrojenju je instalirana automatska betonara sa mogućnošću upravljanja ručnim putem. Agregat koji se nalazi u zrnastoj formi, skladišti se u betonskim boksovima-zvijezdama sa različitim granulacijama. Doziranje svih komponenti se vrši preko vaga, a prema utvrđenim recepturama.