Novosti

Naplata parkinga u Mostaru počinje u februaru


Mostar je jedan od rijetkih gradova u Bosni i Hercegovini gdje je parking uglavnom bio besplatan, no uskoro to više neće biti.

Za sat vremena, cijene će se, zavisno od zone, kretati od pola do marku i po, od 10 do 20 maraka dnevno. Najviša godišnja karta za stanare koji žive unutar jedne od tri zone koštat će 225 KM, dok će povlaštena mjesečna iznositi 10, 15 i 20 KM, navodi N1.

Naplata parkinga još uvijek nije počela i građani nisu dužni to činiti do 7. februara. S prodajom mjesečnih i godišnjih karata već se krenulo.

– Građani će moći vidjeti naše kontrolore koji će kontrolirati svojim uređajima parkirane automobile. Svi oni koji ne budu plaćali parking će za to dobiti određenu sankciju u obliku dnevne parking karte – ističe Ivan Barbarić, direktor Mo-parkinga.

Početak naplate parkinga za cilj ima regulaciju mirujućeg saobraćaja, a nikakav poseban namet, poručio je gradonačelnik Mostara Mario Kordić, ističući da se kasni s vanuličnom naplatom jer je dosta kvartovskih parkinga uzurpirano od ilegalne izgradnje garaža, objekata, kafića, do ilegalnog postavljanja rampi.

– Ono što će sigurno biti veći izazov od ovog uličnog parkinga je vanulični jer je tamo popriličan kaos. Svi mi koji živimo u gradu to znamo. Očevici smo mase terasa kafića koji se nalaze na parking prostorima to će sad biti izazov za poduzeće i za inspekciju, bitno je da što prije krenemo i napravimo red tu – jasan je Kordić.

Od 7. februara naplata parkiranja za početak će se obavljati na oko 1.200 uličnih parkirališnih mjesta, u tri zone, a u slučaju neplaćanja dnevne parking karte nakon osam dana pokreće se prekršajni postupak.