Novosti

FEAL gradi pogon u Ljubuškom: Investicija vrijedna 8 miliona KM


Ljubuški i njegove privredne zone sve su privlačniji investitorima. Za otvaranje pogona u privrednoj zoni Mostarska Vrata – Cerno odlučila se i firma MET Consulting koja je u vlasništvu širokobriješkog FEAL-a. Investicija bi u početku trebalo da iznosi 8 mil KM, sapšteno je na sajtu Grada Ljubuški.

Jučerašnjim potpisivanjem ugovora između gradonačelnika Ljubuškog Vedrana Markotića i predstavnika grupacije FEAL-a Ivana Skoke, ova firma postala je vlasnik dvije parcele koje se prostiru na 16.472 m2, a na kojima će uskoro krenuti gradnja proizvodnog pogona za preradu aluminija i aluminijskih konstrukcija.

– U Ljubuškom namjeravamo izgraditi proizvodni pogon FEAL-a na nekih 4 i po hiljade kvadratnih metara. Planiramo se baviti našim osnovnim biznisom, preradom aluminija i aluminijskih konstrukcija. Mi kao firma FEAL se već duže vrijeme bavimo proizvodnjom aluminijskih konstrukcija i potkonstrukcija, već od 2000. godine. Proteklih par godina tražili smo prostor za pozitivni iskorak i prepoznali smo u Ljubuškom pozitivnu investicijsku gospodarsku i investicijsku klimu i odlučili smo se na ovu investiciju – rekao je prilikom potpisivanja ugovora predstavnik FEAL-a Ivan Skoko.

Dodao je kako je cilj u samom startu zaposliti 50-ak djelatnika, međutim konačni broj će ovisiti o tome kako se posao bude razvijao, te on može biti puno veći.

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić je nakon potpisivanja ugovora predstavnicima FEAL-a poželio svu sreću i uspjeh u daljnjem radu, te im se zahvalio što su za proširenje poslovanja odabrali upravo Ljubuški.

– Ne moram posebno podsjećati da je FEAL jedna od najvećih firmi, ne samo u BiH, nego i u regiji. Stoga mi je izuzetno drago da su odlučili ulagati u Grad Ljubuški i da su prepoznali sve ono što mi pokušavamo napraviti u našem gradu. Prije svega, najviše me veseli što se radi o proizvodnoj firmi, o proizvodnom pogonu i što će zaposliti određeni broj naših ljudi. Ja sam uvjeren da će se FEAL samo širiti – istaknuo je Markotić.

Podsjetio je kako je na samom početku mandata rekao da mu je jedan od glavnih ciljeva od Ljubuškog napraviti privlačnu sredinu za privredu.

– Evo nakon mesne industrije Pivac imamo još jednu firmu s investicijom od 8 mil KM u grad Ljubuški – zaključio je gradonačelnik.

Inače, Grad Ljubuški je potpisao ugovor o kupnji zemljišta i s komercijalnim direktorom njemačke firme Simtech. Ovo zemljište nalazi se u privrednoj zoni Zvirići, navedeno je na gradskom sajtu.