Novosti

Oporavak eurozone usporio u januaru


Ekonomski oporavak eurozone dodatno je oslabio ovog mjeseca jer su obnovljena ograničenja, uvedena radi suzbijanja varijante omikrona koronavirusa, nanijela još jedan udarac dominantno uslužnoj aktivnosti, a cijene su nastavile da rastu, pokazalo je istraživanje u ponedjeljak.

S omikronom koji je zahvatio Evropu, vlade su podsticale građane da ostanu kod kuće i izbjegavaju druženje ili sastajanje u grupama.

IHS Markitov menadžerski indeks, koji se smatra mjeračem ukupnog ekonomskog zdravlja, pao je na 52,4 u januaru s 53,3 u decembru, što je najniži od prošlog februara i ispod 52,6 predviđenih u anketi Reutersa.

Na taj broj uticao je sektor usluga, u kojem je indeks pao na devetomjesečni minimum od 51,2 s 53,1. Iako je iznad oznake 50, koja razdvaja rast od kontrakcije, bio je znatno ispod procjene Reutersove ankete za 52,2.

– Omikronski talas doveo je do još jednog strmoglavog pada potrošnje za mnoge usluge usmjerene na potrošače na početku godine, pri čemu su turizam, putovanja i rekreacija posebno teško pogođeni – rekao je Chris Williamson, glavni poslovni ekonomist u IHS Markit.