Priče bonitetno pouzdanih

Bosman d.o.o. Sarajevo – svu snagu usmjerili na projekat rekonstrukcije tramvajske pruge u Sarajevu


Sa više od 25 godina dugom tradicijom u oblasti građevinarstva, najnovijom i najmodernijom mehanizacijom i više od stotinu zaposlenih radnika, kompanija Bosman d.o.o. Sarajevo prednjači kvalitetom i brzinom izvedenih radova, naročito u oblasti niskogradnje u BiH.

U vrijeme pandemije COVID -19 uspjeli su da ostvare poslovni rast, povećaju broj zaposlenih, ugovore nove projekte i što je najvažnije – ojačaju kolektiv.

Sa Jahić Sunijom, vlasnikom i generalnim direktorom Bosman d.o.o. Sarajevo, razgovarali smo o uspješno realizovanim projektima, kako su se izborili sa krizom u poslovanju zbog pandemije COVID-19, zbog čega nose epitet pouzdanog poslovnog partnera, o novim projektima koje planiraju realizovati u 2022. godini.

Koji najvažniji projekti su obilježili poslovanje kompanije Bosman u 2021.?

“Nakon izgradnje velikih logističkih centara za Austrijske pošte i DB Schenker, u 2021.godini fokusirali smo se na našu glavnu djelatnost- niskogradnju. Pored tekućih obaveza i projekata, svu našu snagu i znanje smo usmjerili na projekat rekonstrukcije tramvajske pruge u Sarajevu. Nakon 60 godina, Sarajevo će dobiti novu tramvajsku prugu i tramvaje. Biti dio historije- nevjerovatno je! Naravno, to nas ne zaustavlja da planiramo i razvijamo nove ideje.”

Pokrenuli ste i prvu reciklažu građevinskog otpada u BiH?

“Tokom poslovanja spoznali smo činjenicu da Kanton Sarajevo nema riješen problem sa enormnom količinom građevinskog otpada i rezultat toga je veliki broj ilegalnih deponija. Zbog toga smo sami odlučili da pokrenemo proces reciklaže građevinskog otpada, trenutno samo za naše potrebe. Većinu građevinskog šuta odvajamo i recikliramo, nakon čega dobijamo reciklirani materijal, koji se može ponovo koristiti. Navedeni proces želimo da proširimo na područje cijelog Sarajeva i time pomognemo u sprečavanju uspostavljanja ileglnih deponija, ali i da pozitivno utičemo na okoliš i zdravlje ljudi.”

U ovoj godini planirate izgradnju modernog rezidencijalnog naselja ‘Panorama Hills Resort’ u Tarčinu i poslovno-stambenog objekta u naselju Malta u Sarajevu?

“Predstavili smo višemilionski projekat velikog, zatvorenog naselja za mlade- Panorama Hills Resort u Tarčinu na površini od 200.000 m2 i sa cca 150 kuća, sa popratnim sadržajem (vrtić, prodavnica, ambulatna, sportski tereni, igrališta). To će biti jedna oaza mira sa čistim zrakom nadomak Sarajeva i trenutno tražimo investitora za isti. U naselju Malta- Sarajevo, planiran je stambeno-poslovni kompleks, koji nažalost zbog administracije i dalje čeka svoj početak gradnje. Nadamo se brzom rješenju i dugo očekivanoj izmjeni regulacionog plana, čime bi općenito, gradnja u Sarajevu bila otkočena. Sarajevo je nažalost, trenutno jedini grad u regionu, koji nema novu gradnju i gdje je cijeli taj aspekt zaustavljen.”

Zbog čega kompaniju Bosman d.o.o. klijenti smatraju pouzdanim partnerom?

“Naš glavni moto „ gradimo da traje“ je naša vodilja. Iza brojnih naših projekata koje smo do sada realizovali, stoji kvalitet i zadovoljstvo naručioca/investitora. Kombinacija navedenog jeste Bosman d.o.o. i po tome smo poznati. Bavimo se prvenstveno niskogradnjom, ali u svojoj paleti nudimo i usluge svih vrsta transporta; izgradnje i najma poslovno-skladišnih objekata; uvoz, prodaja i najam građevinske mehanizacije i opreme. Tu su i usluge servisa teretnih vozila i građevinske mehanizacije te maloprodaja i veleprodaja dijelova i opreme za sve vrste automobila, teretnih vozila i građevinske mehanizacije.”

Koje inovativnosti  u poslovanju  su Vam  pomogle da prebrodite  krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19 ?

“Na početku, kao i sve firme, susreli smo sa neizvjesnošću, ali ni u jednom trenutku nismo odustajali. Išli smo dalje, preuzimali nove projekte, organizovali nova gradilišta i zapošljavali nove ljude. Veliku pažnju pridajemo našem kolektivu, jer njihov trud i rad cijenimo maksimalno, te nam je zadovoljstvo uposlenika jako važno. Imali smo sreću da niko od naših uposlenika nije imao teže zdravstvene posljedice zbog pandemije koronavirusa.”

Šta u poslovnom smislu za  Bosman d.o.o.  donosi  2022. godina i kakvi su Vaši daljnji planovi razvoja ?

“Trenutno 2022. godina ne obećava mnogo- pandemija i dalje traje, ogromna poskupljenja materijala i naftnih derivata, očigledna inflacija, odlazak mladih, kvalifikovanih ljudi u EU i politička kriza. Međutim, za nas su to samo izazovi na koje smo spremni da odgovorimo. Sa trenutnim projektima, naša 2022. poslovna godina je popunjena i bit će to godina mnogih projekata. Planiramo proširenje kapaciteta, rast prodaje naše usluge i realizaciju starih i novih projekata. Kao društveno odgovornoj fimi, u 2022. godini veoma nam je bitan projekat razvoja i realizacije procesa reciklaže građevinskog otpada. Nadamo se da će 2022. godina biti uspješna kako našoj firmi, tako i našim poslovnim partnerima i prijateljima.”

Piše: Irena Vasić Dobrić