Novosti

Druga grupa bh. privrednika otputovala na EXPO Dubai


Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić ispratio je danas na sajam EXPO Dubai drugu grupu bosanskohercegovačkih privrednika, koju čine predstavnici 17 kompanija iz oblasti obrade i proizvodnje od tekstila, gradnje, projektovanja, dekorativnih uređenja, arhitekture i ostalih industrija.

Ministar Delić izrazio je zadovoljstvo što naši predstavnici prepoznaju mogućnosti izložbe kakva je EXPO i zahvalio privrednicima što će predstavljajući svoje kompanije predstaviti i Kanton, ali i državu Bosnu i Hercegovinu. Istakao je da su im Ministarstvo privrede i tim EXPO 2020 BiH na raspolaganju za sve što budu smatrali da im može biti od koristi.

Drugu biznis delegaciju BiH predstavljaju kompanije iz Sarajeva, Bugojna, Srebrenika, Posušja, Banja Luke i Tešnja.

Među onima koji su danas otputovali u Dubai su i predstavnici kompanije Studio ZIDOVI koji su, kako je istakla Dalila Fejzagić, prošlog mjeseca obišli paviljone na EXPO-u, a uz paket podrške Ministarstva privrede nastojat će iskorisiti mogućnosti platforme za umrežavanje i ostvarivanje novih kontakata.

„Mi smo već pet godina prisutni na tržištu arapskih zemalja, a EXPO prije svega vidimo kao priliku da ispratimo kretanje trendova u poslu kojim se mi bavimo, ali i za širenje i sticanje novih kontakata, novih oblasti djelovanja i novih tržišta. EXPO je izvanredna svjetska izložba i ovo je jedini EXPO gdje su sve zemlje svijeta prisutne. Drago nam je da smo i mi dio toga“, istakla je Fejzagić.

Ivana Vukmanović, vlasnica kompanije „Liv“, EXPO vidi kao mogućnost širenja biznisa, prvenstveno na regionalna tržišta.

„Proizvodimo odjeću za bebe i želimo se proširiti na tržišta regije, ali i šire. Zbog toga idemo na EXPO, da uspostavimo kontakte koji će nam u omogućiti izlazak na inostrana tržišta, ali sigurna sam i da ću vidjeti inovacije koje ću uvrstiti u svoje brendove“, kazala je Vukmanović.

Da je EXPO prilika za sve potvrdila nam je i Mirna Perendija – Kučević, predstavnica „DracoMom Carriers“.

„Mi smo mala proizvodnja iz Sarajeva. Naša očekivanja od EXPO-a su velika i mislim da je ovo velika prilika koja nudi mnogo mogućnosti, kako za nas male poduzetnike, tako i za velike kompanije. Istražila sam EXPO, preuzela aplikaciju s platforme i već sam dogovorila neke sastanke, tako da sam optimistična. Idemo da se predstavimo u najboljem svjetlu“, kaže Perendija – Kučević.

Ova delegacija privrednika tokom boravka na EXPO 2020 Dubai imat će jedinstvenu priliku za povezivanje i ostvarivanje novih poslovnih kontakata  s privrednicima Mađarske i Srbije na događajima koji će biti organizirani na paviljonima ovih zemalja.

Također, na paviljonu Bosne i Hercegovine u četvrtak, 3. februara, biti će organizirani networking susreti za naše privrednike. Prisustvo na ovom događaju potvrdili su predstavnici poslovnih zajednica iz nekoliko zemalja među kojima su Estonija, Meksiko, Malezija, Srbija, Mađarska i Slovenija, a očekuje se da će se ovom susretu odazvati i druge zemlje iz distrikta mogućnosti, mobilnosti i održivosti.

Dan kasnije planiran je i susret bh. privrednika s predstavnicima Privredne komore Ajmana iz Ujednijenih Arapskih Emirata. U ime Vlade Kantona Sarajevo ovom susretu prisustvovat će ministar kulture i sporta Samir Avdić.