Novosti

Kanton Sarajevo dobio Budžet od 1,2 milijarde KM


Skupština Kantona Sarajevo usvojila je juče Budžet KS za 2022. godinu u iznosu od 1.220.787.840 KM.

U odnosu na Nacrt, konačni iznos Budžeta, kako je to istakao ministar finansija KS Davor Čičić, povećan je za 119,4 mil KM, usljed povećanja prihoda od indirektnih poreza za 71,7 mil KM, povećanja od poreza na dohodak za 25,4 mil KM, te 22,2 mil KM na ime povećanja ukupnih kreditnih sredstava.

Donošenju ovog Budžeta prethodila je i široka javna rasprava u kojoj je 59 subjekata iz različitih segmenata javnog sektora u KS, kroz svoje prijedloge i sugestije, uzelo učešće u njegovom kreiranju.

Budžet čine prihodi od poreza na dobit preduzeća u iznosu od 126,4 mil KM, zatim prihodi od poreza na dohodak od 209,2 mil KM, te prihodi od indirektnih poreza u iznosu od 579,2 mil KM, a što ukupno čini, 914,8 mil KM. Uz ova sredstva, izvor finansiranja Budžeta predstavljaju i namjenska sredstva, vlastiti prihodi, zatim donacije, transferi drugih nivoa vlasti, kao i krediti.

Plate i naknade zaposlenih u obrazovanju, policiji, kulturi, socijalnoj zaštiti i upravi, čine najveći dio rashoda Budžeta, slijede različiti doprinosi, izdaci za materijale i usluge kao i tekući transferi, saopšteno je iz Vlade KS.

Inače, budžetska pozicija Ministarstva saobraćaja KS za ovu godinu iznosi 111,7 mil KM koja će biti povećana razgraničenim sredstvima iz prošle godine. Najviše sredstava, 49 mil KM biće utrošeno za unapređenje javnog prijevoza.

Svoj rekordan budžet imaće i Ministarstva unutrašnjih poslova KS u iznosu od 128,4 mil KM. Najviše sredstava nalazi se na pozicijama nabavke opreme za Upravu policije od gotovo 23 mil KM, a za nabavku helikoptera za potrebe MUP KS-a izdvojiće 17 mil KM.