Novosti

Standard&Poor’s: Kreditni rejting BiH mogao bi biti ugrožen ukoliko se nastave politički sukobi


Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Standard&Poor’s upozorila je kako bi trenutna nestabilna politička situacija u Bosni i Hercegovini, kao i pandemija, mogla utjecati na kreditni rejtnig naše zemlje.

Krajem januara objavili su komentare o trendovima suverenih rejtinga u zemljama EMEA regije (Evropa, Srednji istok i Afrika), a za Bosnu i Hercegovinu su naveli da bi mogli sniziti ocjenu ako se budžetski troškovi pandemije pokažu materijalno višim nego što se trenutno predviđa. Dodali su kako bi mogli sniziti kreditni rejting i ako bi domaći politički sukobi dodatno eskalirali, potkopavajući ekonomsku politiku i ometajući uspostavljene mehanizme za servisiranje duga.

Trenutni kreditni rejting Bosne i Hercegovine je B sa stabilnim izgledima kod agencije Standard&Poor’s te B3 sa stabilnim izgledima kod agencije Moody’s.

– Centralna banka BiH ne može komentarisati ili prejudicirati radnje koje će poduzeti rejting agencija. Naš posao je da s analitičarima rejting agencija iskomuniciramo trenutno stanje po makroekonomskim segmentima, međusobne veze svih segmenata u ekonomiji, trenutne rizike i naše viđenje budućih trendova. Podatke imaju svi, mi ih objektivno tumačimo, ne potcjenjujući rizike, time dajući jasniju sliku stanja u ekonomiji. Niko ne može vašu zemlju znati bolje od vas i obaveza svih relevantnih institucija u zemlji je da budu što objektivniji u procesu. CBBiH je ocijenjena kao vrlo kredibilan i objektivan, uvijek dostupan sagovornik i stoga je naša uloga u procesu ocjene suverenog rejtinga ključna – kazali su za Klix.ba iz Centralne banke BiH.

Iz Centralne banke istakli su i kako analitičari rejting agencija, nakon sastanka analitičkog i statističkog osoblja iz BiH s analitičarima rejting agencija pripremaju nacrt izvještaja, s prijedlogom rejtinga i izgleda, uz detaljna pojašnjenja argumenata.

– Rejting agencije u svojim izvještajima navode ključne rizike koji bi mogli rezultirati snižavanjem kreditnog rejtinga u kratkom i srednjem roku, ali i faktora koji bi mogli rezultirati porastom suverenog rejtinga. Očito je da se i jedni i drugi smatraju relevantnim i vrlo izglednim. Koji od njih će pretegnuti u budućnosti i kakva će biti percepcija odbora rejting agencije na promjene u stanju na terenu, zaista je bespotrebno špekulisati. Mislimo da je mnogo korisnije da sve relevantne domaće institucije usmjere svoje resurse na smanjivanje negativnih i jačanje pozitivnih faktora za kreditni rejting. Ovdje je potrebno naglasiti da su i mediji među relevantnim institucijama, jer rejting agencije redovno prate dnevne vijesti i objektivno i nepristrasno, nesenzacionalističko izvještavanje, pa i o dnevnopolitičkim temama, je svakako od značajne pomoći. Ponekad imamo izazove razložiti i iskomunicirati s analitičarima rejting agencija šta je stvarni rizik za sposobnost zemlje da servisira svoje međunarodne obaveze, od dnevnopolitičkog igrokaza ili političkog poziranja – kažu iz Centralne banke BiH.

Ukoliko bi do snižavanja kreditnog rejtinga stvarno došlo, iz Centralne banke kažu kako bi to značilo zaduživanje na vanjskim tržištima pod nepovoljnim uslovima i to ne samo višoj kamatnoj stopi.

– Također, i potencijalni strani investitori bi, zbog rizika zemlje, tražili viši povrat na svoje investicije. Rast troškova inozemnog zaduživanja ili povrata na investicije bi slabio dugoročnu razvojnu poziciju zemlje – poručili su.

Standard&Poors nije isključio ni suprotni scenarij te su najavili da bi mogli i podići ocjenu BiH ukoliko bi se poboljšale postavke unutrašnje politike i ako bi se napravio pomak prema politici temeljenoj na manje sukoba, a više konsenzusa te orijentisanoj na strukturne reforme.