Tema u fokusu

Zenica preuzela primat u broju brzorastućih kompanija od Tešnja


Ekonomska kriza u koju je 2020. naglo zakoračio cijeli svijet snažno su osjetile i brzorastuće kompanije koje posluju na području Zeničko-dobojskog kantona. To se najviše odrazilo na broj zaposlenih u brzorastućim kompanijama iz ovog Kantona koji se bukvalno prepolovio u odnosu na predpandemijsku godinu.

U 2019. brzorastuće su u ZDK zapošljavale skoro 10.000 radnika, a na kraju 2020. taj broj se spustio na 4.057. No, ako ćemo u obzir uzeti da je 2020. obilježio totalni i djelimično lockdown ovi podaci nas ne trebaju zavarati jer se svjetska ekonomija, pa samim tim i bosanskohercegovačka počela oporavljati već na početku 2021. godine, a ni 2022. ne bi trebala ličiti na 2020.

Osim velike razlike u broju zaposlenih u brzorastućim kompanijama uočljiva je još jedna razlika – primat među brzorastućim kompanijama su od tešanjskih preuzele kompanije iz Zenice. To, naravno, ne znači da Tešanj više nije mjesto iz kojeg dolazi optimistične ekonomske vijesti. Najviše brzorastućih kompanija u 2020. na listi Top 50 brzorastućih je, dakle, bilo u Zenici (15), a potom u Tešnju (11), šest ih je bilo u Visokom, a ostale su smještene u Doboj jugu, Kaknju, Žepču, Usori, Zavidovićima i Brezi.

 

U Zeničko-dobojskom kantonu su, prema podacima bonitetne agencije LRC, poslovale 172 brzorastuće kompanije koje su ostvarile prihod od 556,6 miliona KM, dobit od 65,5 miliona KM i izvoz od 128,3 miliona KM.

I koje naš šampion u Zeničko-dobojskom kantonu i koja kompanija je uprkos totalnom zatvaranju ekonomije u 2020. uspjela čak i rasti? To je kompanija Akulux, koja posluje na području općine Doboj jug s rastom po CAGR-u od 340 posto. Ova kompanija je u 2018. godini imala prihod od 716.874 KM, a u 2020. im je prihod narastao na čak 13,8 miliona KM. Kompanija Akulux se bavi proizvodnjom ALU i PVC stolarije. U „ličnoj karti“ Akulux piše da je prije 11 godina imao samo deset radnika i jedan kamion izvoza mjesečno. Danas u Akuluxu radi 150 radnika i izvoza dva kamiona svojih proizvoda dnevno. Fabrika raspolaže najnovijim i najsavremenijim brendovima mašinskog pogona za PVC i ALU. Akulux je danas jedna od vodećih kompanija za proizvodnju ALU i PVC stolarije u Bosni i Hercegovini i bez sumnje će se poslovi ove kompanije još više širiti.

Kome je bilo do igre u 2020. godini? Pitanje zvuči kao mala provokacija, ali nije tako. Druga brzorastuća kompanija iz ZDK-a po rastu CAGR-a od 267 posto je firma Dexy CO Kids koja je svoj godišnji prihod iz 2018. uvećala sa 412.514 KM na 5,5 miliona KM u 2020. što joj je donijelo ovako snažan rast. U CV ove kompanije piše da je osnovana u Srbiji davne 1996. godine i da se na početku bavila samo uvozom i distribucijom najkvalitetnijih svjetskih brendova dječijih igračaka, a da je od 2007. krenula da razvija sopstvenu maloprodajnu mrežu Dexy Co Kids što je i danas najvažnijih fokus u poslovanju ove brzorastuće kompanije. Ova kompanija u BiH ima sedam maloprodajnih objekata koji su smješteni u pet najvećih bh. gradova Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Tuzli i Bijeljini.

Treće mjesto na našoj listi Top 50 brzorastućih u ZDK je zauzela kompanija Water Jet Has iz Usore koja je u 2018. imala prihod od 268.688 KM, a u 2020. 2,2 miliona KM, što je donijelo rast po CAGR-u od 186 posto. U kratko opisu firme koji smo uspjeli naći navodi se da je ova industrijska firma bavi uslugama rezanja vodenim mlazom, izradom metalnih konstrukcija, te prodajom i servisiranjem REHM aparata za zavarivanje.

Kada smo podvukli crtu i sabrali sve rezultate došli smo do podatka da na području Zeničko-dobojskog kantona posluje 0,49 posto brzorastućih firmi u odnosu na sve firme u BiH koje su predale završne račune za 2020. Poredamo li ih po djelatnostima ove firme su smještene u šest djelatnosti, a to su cestovni prevoz robe, nespecijalizirana trgovina na veliko, trgovina na malo metalnom robom, bojama i staklom u specijaliziranim prodavnicama, proizvodnja proizvoda od plastičnih masa za građevinarstvo, apoteke, te ostala trgovina na malo u nespecijaliziranim prodavnicama.