Novosti

Italijani traže veliki broj radnika za pogone u BiH


Predstavnici italijanske firme Bosankar iz Bosanske Krupe boravili su u Tuzli, gdje su se susreli sa predstavnicima Instituta za zavarivanje i Službe za zapošljavanje TK.

”Bosankar” je firma koja već 18 godina posluje na području BiH. U Bosanskoj Krupi imaju pogon površine 17 hiljada metara kvadratnih u koji je uloženo više od 24 miliona KM, a uskoro otvaraju i pogon u Prijedoru.

Firma se bavi proizvodnjom kabina za razne industrijske, građevinske i poljoprivredne mašine.

S obzirom na planove širenja i otvaranja novih pogona ove firme, iskazana je potreba za upošljavanjem novih radnika, što je i bio razlog posjete Tuzli i ovim institucijama.

Plan firme je da u naredne tri do četiri godine uposli više od 300 radnika. Trentno ih imaju 170. U ovom trenutku traže 50 radnika.

Prosjek plate radnicima je 1.500 do 2.000 KM.

Giuseppe Franci, vlasnik firme, rekao je da je odlazak ljudi iz BiH veliki problem i da se mora pokušati zaustaviti taj trend.

– Ja doista osuđujem veliki broj poduzetnika koji po mom mišljenju iskorištavaju radnu snagu, što malim platama, što lošim uslovima rada. Mislim da bi se tome trebalo stati u kraj. Zato sam ja ovdje da dam neke bolje prilike za same radnike i da pokažem poslodavcima bolji primjer prakse –  rekao je.

Firma Bosankar uskoro u Prijedoru otvara pogon za proizvodnju željezničkih vagona. Svi njihovi proizvodi namijenjeni su za strano tržište, izvijestio je RTV Slon.