Novosti

Japan ima najveći javni dug na svijetu


Međunarodni monetarni fond (MMF) opomenuo je Japan da treba da povrati predvidivost kada je u pitanju određivanje državnog budžeta i osigura održivost zaduživanja, u izvještaju u kojem je istakao da je od izbijanja epidemije ta dalekoistočna carevina u više navrata donijela vanredne, dopunske budžete koji su produbili problem državnog duga.

Stručnjaci MMF-a u posjeti Tokiju ocijenili su da se ta ostrvska država dobro oporavlja od ekonomskih posljedica pandemije i da će se taj trend nastaviti ove godine, ali su upozorili da japanska vlada treba da poboljša finansijsko stanje države, odnosno, počne da smanjuje dug, kako bi bila otpornija na moguće ekonomske potrese u budućnosti, piše portal RTS.

Naime, u 2020. godini obim japanske ekonomije se umanjio za četiri i po posto, ali je prošle godine ostvaren rast od 1,2 procenta.

MMF je mišljenja da će, ako se nastave snažne mjere podrške privredi, održi visoki nivo vakcinisanih (trenutno 79 posto revakcinisanih) i ublaže problemi u lancu snabdijevanja sirovinama i djelovima, Japan ove godine postići rast od 3,3 posto.

S druge strane, međutim, obaveze japanske države prema njenim povjeriocima dostigle su čak 259 procenata bruto društvenog proizvoda, u poređenju sa 239 odsto u 2019, dok je budžetski deficit sa 2,4 odsto u 2019. porastao na 8,3 u 2020.

U prvoj polovini epidemije (2020), prenose japanski mediji, država je kao godišnji budžet prvobitno odredila 102 hiljade milijardi jena (oko 850 milijardi dolara), ali je rebalansom koji je bio prouzrokovan potrebom da se građanstvo i privreda podrže u teškim danima vanrednih mjera i smanjene ekonomske aktivnosti, on uvećan na 175 hiljada milijardi jena (1,5 hiljadu milijardi dolara).

Poslanici i vladini službenici u Japanu, međutim, smatraju da je za umanjivanje duga potreban ekonomski rast, za šta su opet potrebni novi stimulativni paketi za privredu, odnosno novo zaduživanje.

I dok je to s obzirom na nove potrese usljed brzog širenja omikrona verovatno potrebno na kratki rok, eksperti MMF-a upozoravaju da zbog velikog starenja stanovništva, smanjivanja radno sposobne populacije i nestašice radne snage, zemlji prijete veliki izazovi na srednje i duže staze.

Gotovo čitav japanski javni dug je u rukama domaćih finansijskih institucija i fondova i u domaćoj valuti, tako da neobično visoki procenat duga u odnosu na bruto društveni proizvod do sada nije predstavljao problem za dalje zaduživanje i funkcionisanje države, mada ekonomisti već decenijama upozoravaju da u jednom trenutku u Japanu može doći do naglog pada povjerenja povjerilaca i finansijskog kraha.

Javni dug te države prije pandemije je već prešao devet hiljada milijardi dolara i ubjedljivo je najveći na svijetu – i po iznosu i, relativno, u odnosu na BDP, pa je rekordni nivo od 259 procenata BDP-a zabilježen u 2021. produbio zabrinutost da taj trenutak nije daleko.