Novosti

RTL Hrvatska prodat za 50 miliona eura


TV kanal RTL Hrvatska tokom protekle noći definitivno je prodat kompaniji Central European Media Enterprises (CME) za 50 miliona eura.

Na berzi je potvrđeno da je RTL svoj kanal u Hrvatskoj prodao kompaniji koja je bivši vlasnik tamošnje Nove TV. Očekuje se da će transakcija od 50 miliona eura biti završena u drugom kvartalu ove godine.

Kao dio transakcije CME je osigurao dugoročna prava na zadržavanje i korišćenje RTL brenda u Hrvatskoj, ističe se u saopštenju.

RTL Grupa je imala većinsko vlasništvo nad RTL-om Hrvatska nakon što ga je osnovala 2004, a od sredine 2015. je bila u potpunom vlasništvu te firme.

Ova grupa je inače lider u emitovanju i digitalnom sadržaju sa otprilike 67 televizijskih kanala, deset streaming servisa i 38 radio stanica. Svoje proizvode distribuiraju širom svijeta, a najveći je evropski komercijalni emiter.

Porodice TV kanala RTL grupe su ili broj jedan ili broj dva u osam evropskih zemalja.

Najveća jedinica RTL Grupe – RTL Deutschland – prvi je njemački šampion u različitim medijima, koji posluje na TV-u, strimingu, radiju i digitalnom izdavaštvu s vrhunskim brendovima kao što su Stern i Geo. Vodeća radio stanica Grupe je RTL u Francuskoj, a takođe posjeduje ili ima udjele u drugim radio stanicama u Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Španiji i Luksemburgu.

RTL grupa takođe posjeduje reklamne kompanije Smartclip i Yospace, kao i kompaniju za streaming tehnologije Bedrock. RTL AdConnect je međunarodna kuća za prodaju reklama RTL Grupe.

CME, koja je kupila RTL Hrvatsku, posjeduje i vodi poslovanje vodeće srednjoevropske SVOD (usluga videa na zahtjev) platforme VOYO kao i pet vodećih televizija u Bugarskoj, Češkoj, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji.

Emituje 33 televizijska kanala, zemaljska (free-to-air) i naplatna te doseže ukupno 45 miliona gledalaca.

CME je Novu TV 2017. godine prodao United Grupi koja je vlasnik i N1 televizije.