Tema u fokusu

Iskraemeco iz Sarajeva: Lideri u proizvodnji brojila električne energije


Na proizvodnji novih pametnih brojila električne energije sa inovativnom platformom koja omogućava besprijekornu integraciju funkcija sljedeće generacije pametnih brojila električne energije u pametnu mrežu, intenzivno radi firma Iskraemeco Sarajevo d.o.o. Registrovani su kao društvo za mjerenje i upravljanje energijom, koje je osnovano 1999. godine, zajedničkim ulaganjem JP Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo i Iskraemeco d.d. Kranj – Republika Slovenija.

Temelj našeg dugogodišnjeg uspjeha je kontinuirano usvajanje znanja o novim tehnologijama i njihovoj primjeni kroz kontinuirano educiranje i usavršavanje naših zaposlenika te obezbjeđivanje visoko kvalitetnih i najsavremenijih proizvoda i usluga za naše kupce, uz organizaciju postprodajne podrške u potpunosti u skladu sa potrebama kupaca”, rekao je Mirza Softić, direktor kompanije.

Nedavno su plasirali nove proizvode, a riječ je o proizvodnji novih pametnih brojila električne energije sa inovativnom platformom koja omogućava besprijekornu integraciju funkcija sljedeće generacije pametnih brojila električne energije u pametnu mrežu.

Usavršena je za pametna stambena i srednje velika poslovna okruženja te osigurava maksimalnu fleksibilnost.

Kompanija pruža višestruke koristi za privredu BiH i jedino je domaće preduzeće u oblasti mjerenja i upravljanja električnom energijom u BiH, kao i jedina fabrika za proizvodnju brojila električne energije i druge elektroničke opreme”, rekao je Softić.

Upošljavamo značajan broj mladog i školovanog kadra u domaćoj proizvodno privrednoj grani, a uz to dajemo značajan doprinos obuci i posjetama učenika i studenata u ovoj oblasti“, rekao je on.

Istakao je kako redovno uplaćuje značajan iznos poreza i doprinosa državi BiH i njenim organima i da je kompanija svijetli primjer dovođenja najnovijih tehnologija u oblasti mjerenja  i upravljanja energijom, konzumacije i razvoja istih od strane domaćih kadrova.

Pored toga, preduzeće je dostiglo zavidan nivo kvalitete i cijene, postprodajnog servisa, veličine tržišta, upravljanja politikom kvalitete, te stvorilo dobru osnovu za inovativne tehnologije (AMM/AMR sistemi sa elektronskim brojilima)“, istakao je Softić.

Govoreći o budućim planovima, istakao je prilagođavanje proizvodnih procesa najnovijim tehnološkim dostignućima kada je u pitanju mjerenje i upravljanje energijom, veći angažman na unapređenju i održavanju AMM sistema kod klijenata i proširenje djelatnosti sa novim proizvodima i uslugama koje su kompatibilne s baznom djelatnosti.

Firma posjeduje akreditovanu i od strane državnih relevantnih organa ovlaštenu laboratoriju za umjeravanje brojila električne energije, a primjenjuje sistem upravljanja kvalitetom  ISO 9001:2015, dok je laboratorija za verifikaciju brojila i uklopnih satova akreditovana prema standardu BAS EN ISO/IEC 17020:2013.

Autor: A. P.