Novosti

Definisan sadržaj zakona o vinu u BiH


Ministar spoljne trgovine i ekonomsih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac definisao je u petak, 18. februara, sa resornim ministrima poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH zajednički sadržaj zakona o vinu, koji će vinarima iz BiH omogućiti izvoz vina i poslije 2024. godine.

Košarac je, nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem i ministrom poljoprivrede, šumarstav i vodoprivrede Federacije BiH Šemsudinom Dedićem rekao da vinari bez zakona usklađenog sa evropskim standardima ne bi mogli izvoziti u zemlje EU.

– Vjerujem da ćemo u narednih petnaestak dana kroz sve procedure koje definišu donošenje propisa na nivou zajedničkih institucija, uputiti taj zahtjev – rekao je Košarac, prenosi Trebinje danas.

Prema njegovim riječima, na sastanku usaglašena je i zajednička predanost na otvaranju zelenih koridora za proizvode iz Republike Srpske i FBiH na tržište EU.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da sve zajedničke probleme treba zajednički i rješavati, te da je novi sastanak, sa novim temama dogovoren za desetak dana.

– Dobro je da smo danas uklonili prepreke koje su postajale ranije o zakonu o vinu. Nadam se da će tako biti i u buduće – reka je Pašalić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede FBiH Šemsudin Dedić vjeruje da će na narednom sastanku biti otvorena pitanja i oko zakona o hrani, veterinarstvu, poljoprivredi i zakonskim propisima.

– Svako donošenje propisa ide u korist poljoprivrednim proizvođačima – rekao je Dedić.