Novosti

Kod Mostara planirano odlagalište građevinskog otpada za potrebe Koridora 5C


U blizini mostarske deponije Uborak planirana je gradnja odlagališta građevinskog otpada za potrebe izgradnje dionice autoceste na Koridoru 5C Mostar sjever – Mostar jug, a potom će na istoj lokaciji biti sagrađeni i zona za rekreaciju i vodeni park.

– Ukupan ostatak građevinskog materijala koji će, prema procijeni na osnovu okvirnog projekta, nastati tokom izgradnje ove ceste iznosi nešto malo više od milion i po kubnih metara. A predložena lokacija za otpad se nalazi između lijeve obale rijeke Neretve i magistralne ceste M-17 – kazala je Iris Kljajić iz konsultantske firme Enova, koja je radila studiju utjecaja izgradnje autoceste na okoliš.

Ističe da je data lokacija trenutno definirana kao ilegalno odlagalište građevinskog otpada, a kako je izračunato, površina ove lokacije će primiti sve količine nastalog iskopnog materijala.

– Konsultant i predstavnik JP Autoceste su se sastali s predstavnicima Grada Mostara, gdje je razmatrana ova potencijalna lokacija. U decembru prošle godine od Grada Mostara je stigla i prethodna saglasnost za ovu potencijalnu lokaciju, a cilj je da se uredi za buduće namjene. Prostornim planom je predviđeno da će se ova lokacija koristiti za zonu rekreacije i gradnju vodenog parka – pojasnila je konsultantica u Mostaru.