Novosti

Ministar vanjskih poslova UAE posjetio paviljon BiH na EXPO-u


Paviljon Bosne i Hercegovine na izložbi Expo 2020 Dubai u subotu predvečer posjetio je Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ministar vanjskih poslova UAE koji je u okviru svoje posjete Expou izabrao posjetiti i paviljon naše domovine.

– Ministra Abdullaha bin Zayeda dočekao sam i ugostio na paviljonu BiH kazavši mu da je njegova posjeta velika čast za Bosnu i Hercegovinu, obzirom da je od 192 zemlje svijeta ministar Al Nahyan izabrao, uz nekoliko drugih zemalja, posjetiti i našu zemlju, obzirom da je ovdje čitav svijet i da je mogao birati koji paviljon će posjetiti, činjenica da je izabrao i našu zemlju za nas je više nego što smo mogli očekivati – kazao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Domaćini su iskoristili priliku da ministru Al Nahyanu skrenu pažnju da UAE kao jedna od zemalja s kojima BiH ima dobre prijateljske odnose još uvijek nema ambasadu u BiH, te da je od iznimne važnosti, kako zbog unaprijeđenja postojećih odnosa, uspostavljanja bilateralne saradnje i privlačenja direktnih investicija iz UAE u BiH, da se ambasada Emirata što prije otvori u BiH, dok je ministar Al Nahyan obećao da će Ministarstvo vanjskih poslova UAE povećati napore na tom polju.

– Ministar Al Nahyan nije krio oduševljenje našom domovinom, a posebno su ga se dojmile prirodne ljepote BiH i kulturno – historijska baština BiH, te je istakao da bi i sam volio imati imanje u Bosni i Hercegovini – kazao je ministar Delić.

Sheikh Abdulah bin Zajed je član Savjeta za nacionalnu bezbjednost UAE, zamjenik predsjednika Stalnog komiteta za granice UAE, predsjednik Nacionalnog savjeta za medije, predsjednik Upravnog odbora Emirates fondacije za razvoj mladih, zamjenik predsjednika odbora direktora Abu Dhabi fonda za razvoj (ADFD) i član odbora Koledža nacionalne odbrane.

Također je bio i ministar informisanja i kulture od 1997. do 2006. godine, te predsjedavajući Emirates Media Incorporated, predsjednik Fudbalskog saveza UAE, kao i podsekretar Ministarstva informacija i kulture od 1995. do 1997. Sin je osnivača UAE, Zayeda bin Sultan Al Nahyana i jedan je od najvažnijih ljudi u ovoj zemlji.