Novosti

Za izgradnju i obnovu cesta u ZDK-u predviđeno 20,5 miliona KM


Vlada ZDK na posljednjoj, 142. sjednici usvojila je prijedlog ministra Arnela Isaka u vidu Plana zaštite, održavanja, rekonstrukcije i izgradnje regionalnih cesta za 2022. Ovim planom, tokom 2022. godine, planirano je 20,5 mil KM za brojne projekte na cestama širom ZDK-a, kako bi se za sve građane ovog kantona osigurali najbolji mogući uslovi na putnim pravcima u nadležnosti Direkcije za ceste ZDK-a, u okviru Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline.

Prema aktivnostima koje su planirane, najveći utrošak novca predviđen je za projekte održavanja regionalnih cesta, u iznosu od 12 mil KM, a također za projekte rekonstrukcije i izgradnje cesta i cestovnih objekata, te izradu projektne dokumentacije i stručno-tehnički nadzor planirano je dodatnih 8 mil KM.

– U 2022. planiramo realizirati mnoge važne projekte, kako bismo dodatno unaprijedili i usavršili cestovnu infrastrukturu na području cijelog kantona. I ove godine planirana su ulaganja u svakom dijelu kantona, te mi je veliko zadovoljstvo što je Vlada ZDK-a ukazala povjerenje planu ministarstva na čijem sam ja čelu. Ipak, ono što najviše raduje jeste mogućnost da provedemo neke od kapitalnih projekata, kojima ćemo riješiti dugogodišnje probleme saobraćaja na prostoru cijelog kantona. Zadovoljstvo je i da treći put u razne projekte na cestama u svim gradovima i općinama ZDK-a ulažemo više od 20 mil KM, što je za 3 mil KM više nego na početku mog mandata, a čak 7 mil KM više od onog koliko je uloženo u posljednjoj godini mandata mog prethodnika, prema planu iz 2018. Dakle, nikada više nije ulagano u projekte izgradnje, rekonkstrukcije, održavanja i zaštite regionalnih cesta u ZDK-u nego u mandatu ove vlade – istaknuo je ministar Isak.

Vrijedi istaknuti da je za redovno održavanje regionalnih cesta predviđeno 5,96 mil KM, za zimsko održavanje regionalnih cesta 430.000 KM, a za obnovu i vanredno održavanje regionalnih cesta 2,93 mil KM.

Također, planirano je 450.000 za eksproprijaciju zemljišta za različite projekte, a posebno istaknuta aktivnost je izrada projektno-tehničke dokumentacije, za što je predviđeno 265.000 KM, čime se stvaraju pretpostavke da i u narednim godinama građani ZDK-a dobijaju nove projekte i najbolje moguće uslove na cestama, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.