Novosti

Gorivo bi moglo da pojeftini za oko 40 feninga


SDP BiH je, zajedno sa ekonomistom Farukom Hadžićem, pripremio Prijedlog zakona o ukidanju akciza na gorivo u Bosni i Hercegovini, koji je danas pušten u parlamentarnu proceduru, izjavo je za N1 Saša Magazinović, šef Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu BiH.

Ovim prijedlogom predviđeno je da troškovi goriva za građane budu manji za oko 40 feninga. S obzirom na to da ekonomski stručnjaci kažu da sa pravno-ekonomskog aspekta ovaj prijedlog može biti realizovan, ali je problematičan državni nivo, na kojem se donose ove odluke, N je Magazinovića pitao hoće li ova inicijativa dobiti dovoljno ruku.

– Postoji logika, ali da li postoji zdrav razum vidjet ćemo. Podsjetit ću da je, kada je zakon usvajan, gospodin Lars-Gunnar Wigemark, tadašnji šef Delegacije EU, bio najveći zagovornik, da je u to vrijeme bilo ‘zavrtanja ruku’ zastupnicima. Neki su išli na kolače, neki su na različite načine motivisani. Javnost je, također, bila protiv akcize, ali tada su nam obećane velike investicije: sjetit ćemo se da je tada najavljivano da će IKEA doći u BiH, kao i ostali veliki investitori, da će biti brza cestogradnja, razvoj. Ništa se od toga nije desilo, a građani su dali svoj novac – rekao je Magazinović.

U trenutnoj situaciji velike inflacije, dok cijene divljaju i vjerovatno će nastaviti, najmanje što država može da uradi je da na određeno vrijeme suspenduje te akcize koje nisu ispunile svoj cilj, zaključuje Magazinović.