Novosti

Lideri EU načelno dogovorili nove ekonomske sankcije Rusiji


Lideri Evropske unije načelno su se složili, na vanrednom Samitu sinoć u Briselu, da uvedu nove ekonomske sankcije Moskvi, pridruživši se Sjedinjenim Državama i drugim zemljama u preduzimanju koraka koji treba da nanesu ogromne i teške posljedice Rusiji zbog njenog vojnog djelovanja u Ukrajini.

Brisel će zamrznuti imovinu Rusije u Uniji i zaustaviti pristup ruskim bankama evropskim finansijskim tržištima, kao dio onoga što je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel opisao kao “najstroži paket sankcija koji smo ikada primijenili”, prenosi Rojters.

Ove sankcije obuhvatiće finansijski sektor, energetski i transportni sektor, robu dvostruke namjene, kao i kontrolu izvoza i finansiranje izvoza, politiku viza, dodatne liste ruskih pojedinaca i nove kriterijume za uvrštavanje na crnu listu, navodi se u zaključcima Evropskog savjeta koji zasjeda u Briselu.

“Ovaj paket uključuje finansijske sankcije, usmjerene na 70 posto ruskog bankarskog tržišta i ključne državne kompanije, uključujući i odbranu”, saopštila je na Tviteru predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da će sankcije povećati troškove ruskog zaduživanja i uticati na povećanje inflacije u toj zemlji.

Predsjednica EK je navela da će ograničavanje izvoza u Rusiju naštetiti njenom naftnom sektoru, zaustavljanjem pristupa sirovinama koji su Moskvi potrebne iz EU za njene rafinerije nafte, što bi, po njoj, trebalo da vremenom dovede do smanjenja prihoda od prerade nafte u Rusiji.

Međutim, iako su SAD juče objavile detaljne sankcije Rusiji, zemlje EU su se podijelile oko toga koliko daleko treba ići, ostavljajući da detalje razrade u narednim danima, navodi Rojters a prenosi agencija Tanjug.