Novosti

Moskva pokušava da spriječi egzodus investitora


Moskva je juče saopštila da će uvesti privremena ograničenja za strance koji žele da prodaju rusku imovinu, kako bi na taj način pokušala da uspori egzodus investitora koji bježe pred zapadnim sankcijama.

U roku od nekoliko nedjelja Rusija je od unosnog tržišta, ojačanog rastom cijena nafte, postala tržište na kojem je nemoguće investirati sa centralnom bankom pod sankcijama, velikim bankama isključenim iz međunarodno sistema plaćanja i kontrolama kapitala koje guše protok novca.

Ruski premijer Mihail Mišustin kazao je da će Rusija privremeno spriječiti strane investitore da prodaju rusku imovinu kako bi se pobrinula da oni donesu razumnu odluku, a ne pod političkim pritiskom.

“U sadašnjoj sitaciji sa sankcijama strani preduzetnici su primorani da se vode, ne ekonomskim faktorima, već da donose odluke pod političkim pritiskom”, kazao je Mišustin i dodao da je Rusija “otvorena za dijalog sa konstruktivnim investitorima”. “Očekujemo da oni koji su investirali u našoj zemlji budu u prilici da ovdje rade i ubuduće”.

Međutim, energetske komanije BP i Šel su već odlučile da napuste poslovanje u Rusiji, dok su vodeće banke, aviokompanije, proizvođači automobila i drugi prekinuli isporuke i okončali partnerstva.

Austrijska Rajfajzen banka internešenel (RBI) traži načine da napusti Rusiju, kazale su za Rojters dvije osobe upućene u dešavanja u banci. Takvim potezom RBI bi postala prva evropska banka koja je to učinila od invazije.

“Korporatvni svijet gradi tvrđavu kako bi izolovao Rusiju od međunarodne zajednice”, kazala je za Rojters analitičarka za investicije i tržište Suzana Striter.

Najveće svjetske brodske linije MSC i Maersk MAERSKb.CO obustavile su juče transport kontejnera iz Rusije, što znači da je Rusija – 11. po veličini ekonomija na svijetu i snabdjevač jedne šestine svih roba – sada praktično odsječena od velikog dijela svjetskog transportnog kapaciteta što značajno produbljuje njenu izolaciju.