8. FMCG: Nestlé-ov put do nulte stope emisija

8. FMCG: Nestlé-ov put do nulte stope emisija

Na centralnom trgovačkom događaju u BiH, osmom FMCG-u Retail Summitu, koji se održao u Sarajevu u hotelu Hills, o cirkularnom modelu poslovanja i Nestlé-ovom putu do nulte stope emisije stakleničkih plinova, govorio je Milan Dukić, direktor prodaje Nestlé Adriatic u BiH.

Prisutne je podsjetio na činjenicu da je zaštita prirodnih resursa postala imperativ, a budućnost poslovanja u 21. stoljeću podrazumijeva modifikaciju i zamjenu standardnog poslovnog modela – cirkularnim.
„Implementacija cirkularnog modela poslovanja u segmentima pakovanja, logistike, proizvodnje, kao i upravljanja otpadom i viškom hrane dala nam je šansu da napravimo konkretne korake ka zdravijoj budućnosti. Do sada je već 86% pakovanja Nestlé proizvoda u potpunosti reciklirano, a naš globalni cilj je da do 2025. godine taj broj bude 100%”, kazao je Milan Dukić, pojašnjavajući Nestlé-ovu globalnu “Zero Net Roadmap” u okviru koje je poznati brend Smarties uveo novu papirnu ambalažu, čijom će reciklažom Nestlé godišnje smanjiti produkciju oko 250 miliona plastičnih pakovanja u svijetu.
Uz to, ova kompanija se obavezala da će do 2025. godine koristiti samo obnovljive izvore energije. Da bi to postigli, prilagodili su i način rada tvornica generalno, a jedan od značajnijih uspjeha u regionu jeste postizanje “Zero waste to landfil” modela u Nestlé tvornici u Surčinu.

“ Sav otpad koji nastane u fabrici podliježe reciklaži ili se dalje koristi za proizvodnju eko-izolacionih ploča, bio goriva i različitih vrsta đubriva, koji se ponovo koriste. Fabrika koristi 100% zelenu energiju iz hidroelektrana, a može se pohvaliti i najmodernijim postrojenjem za preradu otpadnih voda, koje dnevno prečisti čak 65.000 litara vode.”, objasnio je Dukić značaj postojanja zelene tvornice u Surčinu.
Ova tvornica posjeduje Halal certifikaciju, a nedavno je završena i prva faze radova na drugoj Nestlé tvornici u Surčinu, u kojoj će se proizvoditi asortimanska linija proizvoda na biljnoj bazi, čiji je ugljični otisak 80 puta manji od onog kojeg stvara proizvodnja asortimana životinjskog porijekla.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.