Novosti

CBBiH: Uspješno izvršen postupak restrukturiranja nad Sberbank


Uspješno je izvršen postupak restrukturiranja nad Sberbank BH Sarajevo i Sberbank Banjaluka, zaključio je juče na sjednici u Sarajevu Stalni odbor za finansijsku stabilnost Bosne i Hercegovine (SOFS), saopštila je Centralna Banka BiH.

– Otklonjeni su svi raniji rizici povezani sa prethodnim vlasnikom, te je očuvana stabilnost banaka, osigurana zaštita klijenata i deponenata, a time postignuta i stabilnost cjelokupnog bankarskog sistema u Bosni i Hercegovini – navedno je u saopštenju CBBiH.

Kako se navodi u saopštenju “CBBiH garantuje monetarnu stabilnost, na način da je svaka KM pokrivena euro valutom. Apsolutno je odgovorila zadatku i bez zastoja vrši snabdijevanje gotovim novcem za sve komercijalne banke u Bosni i Hercegovini.”

– Takođe, svi depoziti u komercijalnim bankama osigurani su do iznosa od 50.000 KM, za šta garantuje Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine – navodi se u saopštenju.

Potvrđena je sigurnost, likvidnost i kapitaliziranost bankarskog sektora u Bosni i Hercegovini, a kako se pojašnjava u saopštnju, banke mogu izvršiti sve zahtjeve svojih deponenata, uključujući i zahtjeve za podizanjem gotovog novca, i uz uvažavanje okolnosti u kojima se poslovanje trenutno odvija, održaće kontinuitet poslovanja u skladu s potrebama građana i privrede.

Sastankom je predsjedavao guverner Senad Softić, a prisustvovali su ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, ministrica finansija RS Zora Vidović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bankarstvo RS Srđan Šuput, direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić i direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Krešimir Šoljić.