Novosti

Globalni jaz: Muškarci za 172 biliona dolara plaćeniji od žena


Oko 2,4 milijarde žena u radnom dobu nemaju jednake ekonomske mogućnosti, a 178 zemalja održava pravne prepreke koje sprečavaju njihovo potpuno uključivanje, navodi se u izvještaju Svjetske banke “Žene, biznis i zakon 2022”.

Naglašava se da se u 86 zemalja žene suočavaju sa nekim oblikom ograničenja vezanih za rad, dok 95 zemalja ne garantuje jednaku zaradu za isti rad.

Globalno, žene i dalje imaju samo tri četvrtine zakonskih prava koja su data muškarcima – ukupan rezultat iznosi 76,5 od mogućih 100, što označava potpuni pravni paritet.

Međutim, uprkos tome što je globalna pandemija nesrazmjerno uticala na živote i sredstva za život žena, 23 zemlje su reformisale svoje zakone 2021. godine kako bi preduzele potrebne korake ka unapređenju ekonomskog uključivanja žena, navodi se u izveštaju.

“Iako je postignut napredak, jaz između očekivanih zarada muškaraca i žena tokom radnog vijeka na globalnom nivou iznosi 172 biliona dolara – skoro dva puta više od svjetskog godišnjeg BDP. Dok se krećemo ka postizanju zelenog, otpornog i inkluzivnog rasta, vlade treba da ubrzaju tempo zakonskih reformi kako bi žene mogle da ostvare svoj puni potencijal i da imaju potpunu i jednaku korist”, rekla je Mari Pangestu, direktorka Svjetske banke za razvojne politike i partnerstvo.

U Izvještaju se naglašava da samo 12 zemalja, koje su članice OECD, ima zakonom propisan rodni paritet.

Ono što je novo ove godine je pilot istraživanje sprovedeno u 95 zemalja o zakonima koji regulišu brigu o djeci – ključna oblast u kojoj je potrebna podrška kako bi žene uspjele da ostvare plaćeno zaposlenje.

Pilot analiza o tome kako se u praksi sprovode zakoni koji utiči na ekonomsko osnaživanje žena takođe je uključena, naglašavajući razliku između zakona na papiru i stvarnosti sa kojom se suočavaju žene.