Priče bonitetno pouzdanih

Top 50 bonitetno pouzdanih kompanija u Tuzlanskom kantonu i Gradu Bijeljina


Godina 2020. je u svakom pogledu bila šokantna. Svijet se suočio s do tada nepoznatim virusom, a ekonomija sa potpunim zaključavanjem. Svi smo tada više puta dnevno čuli za riječi koronavirus i lockdown.

U takvim okolnostima nije bilo lako otići do obližnje prodavnice, a kamoli voditi biznis. No, moralo se i jedno i drugo. Sve to je ostavilo posljedice na poslovanje mnogobrojnih bh. firmi, a među njima i onih koje se mogu pohvaliti cerfitikatima bonitetne pouzdanosti. Grupacija LRC je pripremila najnovije podatke o poslovanju bonitetno pouzdanih kompanija s područja Tuzlanskog kantona i Bijeljine u pomenutoj 2020. godini.

Ovaj put ćemo se baviti s listom Top 50 bonitetno pouzdanih kompanija iz ova dva grada.

Prvo mjesto u Top 50 bonitetno pouzdanih kompanija u Bijeljini zauzima dobro poznata kompanija Sportvision koja se bavi prodajom poznatih sportskih odjevnih brendova i prodajom sportske obuće. Bijeljinski Sportvision je u 2020. ostvario prihod od 139,6 miliona KM. Drugo mjesto ove liste zauzima kompanija ICM d.o.o. Bijeljina koja se bavi trgovinom lijekovima, medicinskim sredstvima, dijetetskih suplemenata, kozmetike, biljnih proizvoda, dječije hrane i opremom. ICM je u 2020. uprihodovao 39,7 miliona KM.

Navike nismo mijenjali

Na trećem mjestu bonitetno pozdanih kompanija iz Bijeljine nalazi se Industrija mesa ZP Komerc s prihodom od 38,5 miliona KM. U ovoj kompaniji radi 180 zaposlenika koji se bave selekcijom, uzgojem, proizvodnjom i preradom mesa i po tome su poznati naširoko, a ne samo u BiH.

Na četvrtom mjestu bonitetno pouzdanih kompanija po visini prihoda je dobro poznata kompanija Grandprom koja se bavi preradom kafe i čaja. S prihodom od oko 26 miliona KM ova kompanija je u 2020. uspješno poslovala jer se naše navike i sklonosti ka dobroj kafi i čaju nisu mijenjale ni tokom prve pandemijske godine. I konačno, sa ove liste treba spomenuti i petoplasiranu kompaniju Mlin Pavlović koja je proizvodnjom hljeba i drugih pekarskih proizvoda u 2020. ostvarila prihod od 18,3 miliona KM.

Tuzlanski kanton je poznat po jakoj industriji. S toga i ne čudi što je na prvom mjestu među bonitetno pouzdanim kompanijama u ovom dijelu BiH velika kompanija Sisecam Soda Lukavac koja je s prihodom od 207,6 miliona KM ubjedljivo na prvom mjestu među svim bonitetno pouzdanim kompanijama u TK-a. Na drugom mjestu po visini prihoda je, također, jedna kompanija iz Lukavca, a riječ je o proizvodnom preduzeću FEN koje se bavi kompletnim sistemom ležajeva za spavanje. Ova kompanija zapošljava 380 radnika, a kompletnu proizvodnju izvoze na tržište Evropske unije. Ova kompanija je u 2020. godini ostvarila prihod od 58,7 miliona KM.

Industrijske firme

Metaloprerađivačka industrija Alfe-Mi iz Živinica se nalazi na trećem mjestu liste Top 50 pouzdanih kompanija na području Tuzlanskog kantona. Ova kompanija je 2020. okončala s prihodom od 54,7 miliona KM. Ova kompanija se, između ostalog, bavi proizvodnjom tipskih kontejnera i kontejnera po posebnoj narudžbi, izradom i montažom industrijskih i garažnih rolo vrata.

I kompaniju Profine BH iz Živinica 2020. godina je bila vrlo uspješna jer su je završili s prihodom od 50,7 miliona KM. U ličnoj karti ove kompanije se navodi da se bavi proizvodnjom PVC profila za prozore i stambena vrata, roletnama i PVC pločama. Sjedište kompanije je u Njemačkoj.

I, konačno, na petom mjestu po visini prihoda među bonitetno pouzdanim kompanijama koje posluju na području Tuzlanskog kantona je gračanički Motorex s prihodom od 49,1 milion KM. Kompanija se bavi prodajom autodijelova i uvoznik je više od 70 najpoznatijih svjetskih proizvođača dijelova za automobile i laka teretna vozila.