Novosti

Fructa trade zainteresovan za imovinu Unisa


Prva licitacija na kojoj će imovina derventske fabrike cijevi Unis u stečaju biti ponuđena za 20,33 mil KM trebalo bi da bude zakazana iduće sedmice. Kao većinski povjerilac, nekadašnjeg giganta odavno mjerka trgovački lanac Fructa trade.

Vlasnik preduzeća Fructa trade Duško Reljić potvrdio je za Glas da su zainteresovani za kupovinu imovine Unisa.

– Zainteresovani smo, ali ne po ovoj cijeni koja je sada u ponudi. Ako u nekim narednim licitacijama bude niža cijena, da. Nije laž da smo zainteresovani – poručio je Reljić.

Glas je ranije pisao da je ovaj trgovački lanac otkupio 31 milion KM priznatih potraživanja kompanije Heta, čime su postali jedan od daleko najvećih povjerilaca u Unisu.

Iako je prva licitacija za unovčenje imovine nekadašnjeg privrednog giganta već trebalo da bude zakazana, u Okružnom privrednom sudu u Doboju juče je održano još jedno ročište na kome su, prema riječima stečajnog upravnika Laze Đurđevića, utvrdili još neke detalje.

– Donijeli smo novu odluku o prodaji. Izuzeta je jedna parcela na kojoj su izgrađeni stanovi koje su otkupili radnici, pa su oko toga utvrđivani neki detalji. Sad ponovo čekam saglasnost razlučnih povjerilaca na ovu odluku i objavićemo oglas o prodaji – pojasnio je Đurđević.

Problemi u Unisu trajali su godinama. Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, trebalo je da dugovanja budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao. Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra 2019. godine.