Novosti

Kina se opet zatvara: Svjetske kompanije obustavljaju poslovanje


Dok Kina proširuje mjere zabrane u vezi sa virusom kovid-19, neke multinacionalne kompanije su obustavile dio svojih poslovnih operacija. Navodi se da aktuelne karantinske mjere važe za “jedne od najvećih” od početka pandemije.

Desetine miliona ljudi širom zemlje suočava se sa ograničenjima, uključujući cijelu provinciju Đilin i tehnološki centar Šenžen, pošto vlasti izvještavaju o rekordnom broju slučajeva zaraze, prenosi BBC.

Toyota, Volkswagen i dobavljač Apple-a, Fokskon, spadaju među pogođene firme. Karantini su izazvali zabrinutost da bi ključni lanci snabdjevanja mogli biti poremećeni, a pitanje je koliko su se uopšte i oporavili od potresa iz prethodne dvije godine.

Kina je juče prijavila rekordan broj – više od 5.000 slučajeva, većinom u Đilinu. Svih 24 miliona stanovnika sjeveroistočne pokrajine je stavljeno u izolaciju.

Ovo je prvi put da je Kina ograničila čitavu provinciju, još od zatvaranja Vuhana i Hebeja na početku pandemije. Stanovnicima je zabranjeno kretanje, a svako ko želi da napusti provinciju Đilin mora da zatraži dozvolu policije.

Vlasti u gradu Langfang, koji se graniči sa Pekingom, takođe su uvele hitne mjere zatvaranja.

Preduzećima u mnogim pogođenim regionima rečeno je da se zatvore ili da njihovi zaposleni rade od kuće, osim ako ne pružaju osnovne usluge poput hrane, komunalnih usluga ili drugih potrepština.

Toyota, koja je zatvorila svoju fabriku u gradu Čangčun u provinciji Đilin, nije dala vremenski okvir kada će se posao nastaviti. Japanski proizvođač automobila rekao je za britanski servis da je taj potez napravljen da bi se razmotrio “uticaj rada dobavljača” i “bezbjednost i sigurnost zaposlenih i povezanih lica”.

Njemački proizvođač automobila Volkswagen takođe je obustavio poslovanje u Čangčunu, rekavši da je proizvodnja automobila Volkswagen i Audi i njihovih komponenti “pogođena”, ali da se nada da će ponovo otvoriti svoju fabriku u četvrtak, prenosi Telegraf.