Novosti

Sankcije za 50 Rusa: Objavljeno 28 imena sa liste


SAD su sa svojim saveznicima pokrenule multilateralnu radnu grupu za sankcionisanje ruskih oligarha.

Time je povećana saradnja na zamrzavanju njihove imovine, kao dio pojačavanja pritiska Zapada na Moskvu zbog njenog napada na Ukrajinu.

Predstavnici Australije, Kanade, Evropske komisije, Njemačke, Italije, Francuske, Japana i Velike Britanije sastali su se putem video veze sa ministrom finansija SAD Dženet Jelen i državnim tužiocem Merikom Garlandom, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD, prenosi Rojters.

Zemlje su se složile da prikupljaju i dijele informacije o ruskim oligarsima sa ciljem sprovođenja daljih akcija uključujući sankcije, zamrzavanje i zaplijenu imovine i krivično gonjenje.

Sjedinjene Države su dostavile listu od 50 pojedinaca koji su prioriteti za Sjedinjene Države, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ranije je javno objavljeno 28 imena sa liste, među kojima su ruski predsjednik Vladimir Putin i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, navodi Rojters.

Kako prenosi Interfaks, na listi su i Sergej Šojgu, Oleg Deripaska, Kirill Dmitrijev, Sulejman Kerimov, Juri Kovalčuk, Andrej Kostin, Arkadij i Boris Rotenberg, Igor Sečin, Kirill Šamalov, Ališer Usmanov, Andrej Skoč, Genadij Timčenko, Nikolaj Tokarev, Aleksej Miler, Viktor Vekselberg, Aleksandar Babakov, Aleksandar Bortnikov, Valerij Gerasimov, Igor Kostjukov, Konstantin Malofejev, Sergej Nariškin, Nikolaj Patrušev, Dmitrij Peskov, Evgenij Prigožin i Viktor Zolotov.

“Nastavićemo da radimo zajedno na preduzimanju svih odgovarajućih radnji protiv onih čija krivična djela omogućavaju ruskoj vladi da nastavi svoj nepravedni rat protiv Ukrajine“, naveo je Garland u saopštenju.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici uveli su do sada nekoliko paketa sankcija, koje se između ostalog odnose na ruske oligarhe i zvaničnike, a američko Ministarstvo pravde je ovog mjeseca pokrenulo međuresornu radnu grupu kako bi pomogla u sprovođenju tih mjera, s posebnim ciljem zaplijene njihovih jahti, aviona, nekretnina i druge imovine.