Novosti

Srbija zabranila izvoz ulja


Vlada Srbije usvojila je izmijenjene uredbe, kojima je omogućeno točenje goriva na benzinskim pumpama do 60 litara u odgovarajuće posude, kao i da na listu proizvoda za koje se privremeno zabranjuje izvoz doda i rafinisano suncokretovo ulje.

Izmjenom uredbe o ograničenju visine cijena derivata nafte omogućeno je, prije svega, poljoprivrednicima koji kao sredstva za rad koriste poljoprivredne mašine da nastave nesmetano obavljanje poslova.

Tako se privrednim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine motornim i drugim gorivima omogućava da gorivo na bezinskim pumpama, osim u rezervoare svojih prevoznih sredstava, mogu točiti u posude za transport derivata nafte maksimalno do 60 litara.

Važeća odluka, kao i njene izmjene donesene su s ciljem sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vlada je usvojila i izmijenjenu odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom se sirovo ulje od sjemena suncokreta ili šafranike izuzima od zabrane izvoza, imajući u vidu da se najčešće koristi u industriji boja i lakova.