Novosti

Porsche u 2021. povećao dobit skoro za četvrtinu


Njemački proizvođač sportskih automobila Porsche je u 2021. povećao dobit skoro za četvrtinu, uz dvocifreni rast prihoda koji odražava znatno više isporučenih automobila.

Članica Volkswagen Grupe je zaključila prošlu godinu s dobiti prije kamata, poreza i posebnih stavki u osnovnoj djelatnosti proizvodnje automobila od pet milijardi eura, kada se isključe finansijske usluge, pokazao je godišnji izveštaj VW-a.

Porsche je u 2021. isporučio oko 302.000 automobila, skoro 11 posto više nego godinu ranije. Prihod mu je porastao za 16,1 posto, na 30,3 milijarde eura. Operativna marža je iznosila 16,5 posto i viša je za 1,1 procentni bod nego u 2020. godini.

Porsche se smatra najvrijednijim dijelom Wolfsburg grupe koja se sprema da do kraja godine uvrsti njegove dionice u berzovnu kotaciju. Kompanija od prošle godine drži 24 posto učešća u Rimac Automobilima.

Inicijalna javna ponuda Porscheovih dionica će pomoći VW Grupi da prikupi novac za skupi prelaz na proizvodnju električnih modela današnjih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

Neki finansijski analitičari procijenjuju vrijednost Porschea na 80 do 100 milijardi eura.