Tema u fokusu

Sicon SAS iz Tuzle: Planiraju postati vrhunski inženjerski centar


Kompanija Sicon SAS d. o. o. Tuzla namjerava postati vrhunski inženjerski centar u kojem će se rješavati mnogi tehnički zahtjevi uz najbolji kvalitet te ulagati u mlade ljude.

Od 1996. godine osnovna djelatnost kompanije je prodaja, instalacija i servisiranje sistema neprekidnog napajanja. Od samog početka kvalitet uređaja i usluge prepoznati su u cijeloj Bosni i Hercegovini, kao i van nje.

„Među prvima smo u Bosni i Hercegovini dobili ISO 9001 certifikat od Slovenačkog instituta za kvalitet i mjeriteljstvo 2001. godine. U međuvremenu smo, pored UPS-ova i dizel električnih agregata koji su nam primarni biznis, proširili svoj asortiman, ali je kvalitet i ulaganje u ljude i edukacije ostao isti, odnosno na najvišem nivou”, rekao je Omar Salković, tehnički direktor kompanije.

 

Govoreći o tajnama uspjeha akcenat je stavio na ljude.

„Najbitniji dio našeg uspjeha su naši zaposlenici koji rade svoj posao sa puno ljubavi i odgovornosti. Važno nam je i stalno usavršavanje osoblja, dobra komunikacija, predanost poslu te odgovornost”, smatra Salković.

Kompanija je u posljednjih nekoliko godina počela s prodajom šireg asortimana uređaja. Riječ je o ključnim vijčanim kompresorima njemačke kompanije Kaeser Kompressoren, austrijske kompanije JES koja se bavi proizvodnjom senzora za tunele, opreme za mjerenje potrošnje električne energije proizvođača Socomec i frekventnim pretvaračima britanske kompanije Invertek.

„Pored toga, uspjeli smo plasirati i bh. proizvod koji je do sada isporučen u Hrvatsku i Srbiju, sa ciljem da se ta prodaja proširi i na ostale zemlje regiona i Evropske unije“, rekao je Salković.

 

Kompanija, iako mala, 25 godina djeluje na tržištu Bosne i Hercegovine.

„Naša uloga u jačanju bh. privrede je takva da, s obzirom na opremu koju prodajemo, klijentima omogućavamo nesmetan i besprekidan rad njihove opreme (računari, serveri itd.)”, rekao je Salković.

Među brojnim zadovoljnim klijentima je izdvojio aerodrome u Sarajevu i Tuzli, Centralnu banku Bosne i Hercegovine, telekom operatere, bolnice, ministarstva, fabrike te veliki broj privatnih banaka i kompanija.

Međunarodna saradnja uspostavljena je i s nekoliko zemalja EU (Italija, Slovenija, Francuska, Austrija, Njemačka, Hrvatska, Španija), zemljama regiona (Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija) te Turskom.

„Naš cilj je postati vrhunski inženjerski centar u kojem će se rješavati mnogi tehnički zahtjevi uz najbolji kvaliteto. Cilj nam je da puno ulažemo u mlade ljude, jer upravo tu vidimo svoj najveći potencijal i budućnost”, zaključio je Salković.

 A. Pindžo