Industrija

EU izdvaja 500 miliona eura za podršku poljoprivrednicima


Evropska komisija usvojila je mjere u cilju podrške poljoprivrednicima u Evropskoj uniji i očuvanju sigurnosti hrane.
Usvojene mjere obuhvataju raspodjelu 500 miliona eura nacionalnih alokacija za direktnu podršku poljoprivrednicima koji su najviše pogođeni višim troškovima inputa i zatvaranjem izvoznih tržišta (zemlje EU mogu da dopune ovu podršku do 200 odsto nacionalnim fondovima).

Mjere koje je usvojila Evropska komisija obuhvataju i napredak prilikom direktnih plaćanja kako bi se riješile poteškoće u protoku gotovine sa kojima se poljoprivrednici trenutno suočavaju, kao i posebne mjere za unapređenje ruralnih i životinjskih površina od 16. oktobra ove godine.

Takođe, tu su i mjere podrške sektoru svinjskog mesa, ali i posebna i privremena derogacija koja dozvoljava proizvodnju bilo kakvih usjeva za ishranu i stočnu hranu na neobrađenoj zemlji, uz zadržavanje punog nivoa plaćanja ozelenjavanja za poljoprivrednike, prenosi Tanjug.

Osim toga, mjere obuhvataju i omogućavanje posebne fleksibilnosti uvoznih zahtjeva u EU za stočnu hranu u cilju ublažavanja pritiska na tržište hrane za životinje, kao i prijedlog samostalnog privremenog kriznog okvira koji bi obuhvatio poljoprivrednike, proizvođače đubriva i sektor ribarstva.