Novosti

Nova tvornica u Prozor- Rami zaposlit će najmanje 120 radnika


Općina Prozor-Rama dobiva tvornicu metalnih proizvoda u kojoj će njemački investitor zaposliti najmanje 120 radnika, a uz tvornicu u Poslovnoj zoni “Izlaz” planira se i izgradnja kampusa sa sportskim terenima i šetnicom.

Po riječima općinskog načelnika Joze Ivančevića, ukupna ulaganja u tvornicu premašit će iznos od 10 miliona eura, a sudjelovanje Općine bit će oko 2 miliona maraka.

Sredinom prošle godine stupili smo u kontakt s direktoricom tvrtke GS HOLDING GmbH iz njemačkog Regensburga Snježanom Kopruner. Ta tvrtka ima većinski udio u tvornici GS TMT u Travniku gdje zapošljava preko 500 radnika. Proizvode razne metalne proizvode, između ostalih i dijelova za svoj električni bicikl, a razvijaju i električno dostavno vozilo. Projekt nam je bio odgovarajući jer u ovoj općini imamo jako malo radnih mjesta za mušku radnu snagu. Do sada sve ide po planu i u konačnici imat ćemo jednu iznimno kvalitetnu tvornicu metalnih proizvoda, uključujući i dijelove za električne bicikle i električna vozila – naglasio je Ivančević.

Za izgradnju poslovne zone Općina je kupila državno zemljište i jedan njegov dio će staviti na raspolaganje njemačkom ulagaču, a za preostale parcele će pokušati animirati i druge moguće ulagače.

Govoreći o tome šta će to značiti za ramski kraj, načelnik kaže kako je najvidljiviji efekt u novim radnim mjestima.

Službeno pričamo o oko 120 radnika, a svi vjerujemo da će to narasti i na preko 200 novih radnih mjesta. Radnici će biti dobro plaćeni, njemački ulagač je već poznat po dobrim plaćama i dobrom odnosu prema uposlenicima. Kod nas će to biti i malo više, jer će Općina u projekt uložiti ozbiljna novčana sredstva iz svog proračuna. Radi se o oko dva miliona maraka, plus neki infrastrukturni radovi, ali znamo da je to dobro usmjereno – istakao je Ivančević.

Korist se, po riječima načelnika, ne zaustavlja na uposlenim radnicima.

Uz tvornicu će se izgraditi kampus sa sportskim terenima, šetnicama, postojat će i kuhinja, pa će lokalni poljoprivrednici imati kupca za sir, salatu, meso… U svakom slučaju, koristi od ovog projekta su višestruke – dodaje Ivančević.

Naglašava kako se usporedno s razvojem tehničkog dijela projekta, vrši i obuka uposlenika, a jedan dio njih već se sada obučava u travničkoj tvornici.

Dalje navodi kako već sada petnaest radnika svaki dan putuje u tvornicu u Travniku gdje rade te se pripremaju za rad u tvornici u Prozoru-Rami.

Važno je reći da se za projekt dosad javilo deset inžinjera i dosta onih koji su pred završnim studijom strojarstva i elektrotehnike. Dvojica inžinjera strojarstva su se već vratili iz Zagreba, odnosno Čakovca, i uključili se u ovaj naš projekt, sada se i oni pripremaju u tvornici u Travniku, a dvije inžinjerke koje su tek završile također su se uključile u program obuke za novu tvornicu. Najavili su se i novi kadrovi. Dakle, usporedo s razvojem tehničkog dijela projekta, vršimo obuku uposlenika i rukovodnog osoblja, tako da će s izgradnjom i opremom tvornice odmah početi i proizvodni procesi. Početak rada tvornice predviđamo u prvom dijelu iduće godine – poručuje načelnik.

Federalna.ba/Fena