Novosti

Mostarski ekonomski forum: Želimo stvoriti brend i tradiciju


Prvi Mostarski ekonomski forum (MEF) održat će se u srijedu, 6. aprila u sklopu 23. međunarodnog sajma gospodarstva.

Prvi Mostarski ekonomski forum (MEF), na kojem će 40 uvodničara i panelista kroz pet tematskih konferencija razgovarati o svim važnim temama za Mostar i Hercegovačko-neretvansku županiju (HNŽ), održat će se u srijedu, 6. aprila, u sklopu konferencijskog dijela 23. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru.

Potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić kazao je kako je cilj da ovaj forum postane tradicionalan.

Dvije godine smo bili bez Mostarskog sajma, ove godine vraćamo se, nadam se, u punom kapacitetu, zemlja partner je Mađarska, a mi iz Komore smo se sa Županijom i Gradom vrlo brzo dogovorili dati svoj doprinos konferencijskom dijelu Sajma. MEF će od sada biti održan svake godine i naš cilj je od njega stvoriti brend i tradiciju“, istaknuo je Šantić.

Što se tiče tema koja će biti obrađene na Forumu, Šantić je kazao kako su one pomno odabrane.

Turizam je jedna od tema, svi znamo koliko je on pogođen pandemijom koronavirusa i pravi je trenutak da novi proizvodi, inovativnost i kreativnost u turizmu u našem području dođu do izražaja. Jedna od tema je i gorući problem, odnosno Zračna luka Mostar, nakon nje tu je i jedan energetski panel u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i elektroprivredama iz regije“, kazao je Šantić.

Ovom prigodom bit će predstavljena i dva Komorina projekta “Kreativne i kulturne industrije u jadransko-jonskoj regiji” i “Razmjena i znanja marikulture i akvakulture u jadransko-jonskoj regiji”.

Izborom ovih tema pokazali smo da su i Županija, i Grad, i Komora, davno izašli iz okvira Hercegovine i BiH, te da smo krenuli prema Europi. Ne čekamo politički ambijent nego krećemo naprijed prema Europskoj uniji, tamo gdje nam je mjesto“, poručio je Šantić.

Savjetnik predsjednika Vlade HNŽ-a Darko Juka kazao je kako je Vlada cijelim srcem stala uz projekt MEF.

Dali smo ovom projektu snažnu potporu u iskrenoj želji da on zaživi i postane tradicionalno događanje. Zamišljen je na način da ga čini niz konferencija, a ona kojom će MEF biti otvoren je konferencija “Brendiranje turističke destinacije južni Jadran – dolina Neretve i regionalno povezivanje” u organizaciji Vlade, Ministarstvom turizma i sporta Republike Hrvatske i Turističkog klastera Hercegovina. Imamo impresivne paneliste i vrhunske stručnjake koji će govoriti o zadanoj temi“, kazao je Juka.

Istaknuo je kako je u trenutnim okolnostima potrebno strateški promišljati budućnost turizma, a ta je budućnost, po njegovim riječima, u regionalnom povezivanju.

Najkvalitetnije usmjerenje za budućnost i strateško planiranje je regionalno povezivanje, odnosno stvaranje novog turističkog paketa, ponude i proizvoda kojeg je potrebno brendirati i učiniti vidljivim na globalnoj razini kako bismo privukli turiste na ovaj naš dio koji nudi svoje jedinstvenosti i posebnosti. Imamo ljepotu, snagu i kvalitetu koju trebamo “prodati” svijetu. To je svrha konferencije, a taj dan ćemo promišljati kako sve to uobličiti u paket koji će biti prezentiran široj javnosti“, kazao je Juka.

Savjetnik gradonačelnika Mostara Marin Čuljak istaknuo je kako nova gradska vlast nastoji pokrenuti procese koji godinama stoje.

Pokrenuli smo strategiju razvoja, strategiju digitalne transformacije, pokušavamo kandidirati sve teme koje su važne gradu da se komuniciraju i otvaraju kao društveno važne na svakoj mogućoj manifestaciji. Trudit ćemo se otvoriti sve mogućnosti i perspektive gdje svi investitori iz Mađarske, ali i ostali koji budu prisutni na Sajmu, mogu vidjeti gdje je prostor u Mostaru gdje se može investirati“, kazao je Čuljak.

Iznimno važna tema koja će biti obrađena na Forumu je Zračna luka Mostar čiji je daljnji razvoj preduvjet snažnijeg razvitka turizma, ali i gospodarstva općenito.

Zamo mi izazove i probleme koje naša zračna luka ima posljednjih godina te intenzivno u ovom mandatu pokušavamo pokrenuti procese, potpisivati ugovore, dovoditi nove linije koje će nam omogućiti da Mostar u ovom kontekstu povežemo s Europom i svijetom, što će garantirati dolazak brojnih gostiju. To smatramo komparativnom prednosti i na taj način pokušavamo doći do svih onih ciljeva koji su nam svima u interesu, a to je da Mostar, HNŽ, a u konačnici i država BiH budu na karti Europe i svijeta“, kazao je Čuljak.

Grad Mostar također će se predstaviti na štandu u sklopu Sajma, koji će biti interaktivan.

Otvorit ćemo i neke teme za koje mislimo da su nam važne, a ne stignemo ih iskomunicirati kroz Mostarski ekonomski forum. Održat ćemo mini konferenciju radnog naziva “Mogućnosti razvoja Mostara” gdje će govoriti gradonačelnik Mario Kordić, predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić i dva gospodarstvenika iz Mostara kako bismo vidjeli što i na koji način promišlja realni sektor, a s druge strane da i Grad prezentira sve ovo što se u zadnjih, barem godinu dana radilo kad je u pitanju otvaranje mogućnosti za svaki oblik razvoja Mostara“, istaknuo je Čuljak.

MEF organiziraju Grad Mostar, Gospodarska komora Federacije BiH i Hercegovačko-neretvanski kanton.