Novosti

Velika Britanija ima plan kako osigurati energetsku nezavisnost od ruskog gasa


Pored generalne opredjeljenosti ka obnovljivim izvorima energije, britanski premijer Boris Johnson nedavno je najavio kao mu je namjera da se do 2050. godine čak 25 posto ukupne proizvodnje električne energije u Velikoj Britaniji dobije kroz rad nukleranih elektrana.

Razvoj nukleranih elektrana nove generacije osigurat će brzu ekspanziju čiste i sigurne energije na koju se može osloniti.

Velika Britanija namjerava osigurati energetsku nezavisnost posebno od ruskog prirodnog gasa a veliku ulogu u tome imat će upravo nuklearna energija. Iz odjela vlade za bisnis, energiju i industrijske strategije javili su kako se zbog trenutnih cijena plina na globalnom nivou nakon invazije Rusije na Ukrajinu trebaju potruditi da budućnost energetske opskrbe Velike Britanije bude održiva i pristupačna.

Smatraju kako će nuklearne elektrane osigurati ne samo energetsku nezavisnost već da će se otvoriti nova visokokvalitetna radna mjesta te da će se na taj način stimulirati ekonomski rast. Cilj je i apsolutno izbaciti upotrebu fosilnih goriva.

Nuklearne elektrane u svom radu direktno ne oslobađaju ugljik. Također, na njihov rad ne utječu vanjski klimatski faktori, hladnoće ili blagi vjetrovi time stvarajući pouzdan izvor energije.

Trenutno u Velikoj Britaniji radi 6 reaktora nuklearnih elektrana koji proizvode 16 posto ukupne električne energije proizvedene u toj zemlji. Planovi su da se poveća broj ove vrste elektrana što bi značajno utjecalo na energetski sektor.

Iako su od strane UN-ove Agencije za međunarodnu atomsku energiju opisane kao neke od najsigurnijih objekata na svijetu Černobil, Windscale i Fukušima su sve pokazale katastrofične kvarove.

Radioaktivni materijali opstaju hiljadama godina kada se ispuste u okolinu i kontaminiraju sve, od zraka, vode, tla, ljudi, životinja i biljaka.

Nakon nuklearne katastrofe u Černobilu prije 35 godina izvan radijusa zone isključenja, visoke doze radioaktivnosti pronađene su u mesu, mliječnim proizvodima, stablima i žitaricama.

Čak i u odsustvu nesreća visoki nivoi radioaktivnog otpada koji proizvode nuklearne elektrane mogu biti opasni u budućnosti budući da materijali kanistera unutar kojih se sladišti ova vrsta otpada pokazuju tragove propuštanja nakon godina upotrebe.

Do sada je samo Finska uspjela da implementira svoj plan sigurnog odlaganja nuklearnog otpada na način da je iskopala 100 tunela na dubini od 400 m gdje otpad može biti izoliran na period od 100.000 godina potrebnih za razlaganje.