Tema u fokusu

Čak 108 brzorastućih kompanija posluje u Hercegovačko-neretvanskom kantonu


Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona poslovalo je 108 brzorastućih kompanija koje su ostvarile ukupan prihod od 541,3 miliona KM, pokazuju podaci bonitetne agencije LRC.

Najbrže rastuće kompanije ostvarile su dobit od 32 miliona KM i vrlo zavidan izvoz od 53 miliona KM, a istovremeno je platu zarađivalo 1.710 radnika.
Od 108 brzorastućih kompanija iz HNK-a njih 81 čine mala preduzeća, 19 je srednjih, a osam velikih.
Najviše ih je iz najvećeg grada u HNK-a Mostara – 62.

Tim povodom analiziraćemo Top 20 brzorastućih kompanija koje su imale rast poslovanja izračunat po Složenoj godišnjoj stopi rasta – CAGR (Compound annual growth rate) u posljednje tri godine – 2018, 2019. i 2020.

Isplativost gradnje nekretnina

U ovom kantonu najbrže je rasla kompanija Graditeljstvo d. o. o. Čapljina koja se bavi kupovinom i prodajom vlastitih nekretnina. Ova kompanija je 2020. godinu završila s rastom po CAGR-u od 1.849 posto. A da se u Čapljini u posljednjih nekoliko godina mnogo ulaže u gradnju nekretnina pokazuju nam i podaci o drugoplasiranoj kompaniji na našoj Top 20 listi brzorastućih kompanija. Tu se smjestila kompanija „Jelić gradnja“. Također, iz Čapljine koja je rasla po stopi od 751 posto.

Vrlo visoko je plasirana i kompanija „Štitar“ d. o. o. Ravno koja se bavi istražnim radovima za eksploataciju kamena u Zaplaniku do kojeg se dolazi nepreglednim pravcem Ćirine biciklističke staze iz pravca Ivanice. Vlasnik ove firme, Ivan Milićević ima jedno pravilo u svom poslovanju. Po njemu poslodavac je dužan svojim radnicima osigurati kvalitetnu hranu, a da bi osigurali kvalitetno meso i sir za ishranu zaposlenih firma je kupila 42 goveda rase limuzin, te četiri konja za rekreaciju sebe i zaposlenih. Ovaj simpatični pristup poslovanju ovoj kompaniji je osigurao rast po CAGR-u od 584 posto.

Hotelsko-turističko preduzeće „Sunčana obala“ iz Neuma se na našoj rang-listi smjestila na četvrtu poziciju s rastom CAGR-a od 534 posto. Svi znamo da je Neum jedini bh. grad na moru i da živi od turizma. Upravo je preduzeće „Sunčana obala“ iz Neuma to dobro iskoristila i iz godine u godinu bilježi rast poslovanja. U sklopu ove firme posluje i hotel „Vapore“ koji svojim gostima nudi luksuzni odmor na prelijepoj obali Jadranskog mora.

Vrlo visoko, na petom mjestu brzorastućih preduzeća je i firma Jop Invest iz Stoca koja se bavi trgovinom proizvoda za široku potrošnju, a rasla je po stopi od 380 posto.

Vodeći proizvođač papirne ambalaže

Na našoj rang-listi vrlo zanimljivo je još jedno preduzeće iz Stoca. Riječ je o firmi Paper-Pack koja se bavi proizvodnjom papirne ambalaže, odnosno proizvodnjom vreća od natron-papira za praškaste proizvode od jednog do 50 kilograma. Odabir svog osnovnog biznisa ovu stolačku kompaniju je dovelo u situaciju da bude jedno od vodećih preduzeća u ovoj oblasti u cijeloj BiH. Paper-Pack je 2020. godinu završilo rastom po CAGR-u od 314 posto.

U Top 20 brzorastućih kompanija iz Hercegovačko-neretvanskog kantona najviše je onih koje se bave inžinjerskim djelatnostima i njima povezanim tehničkim savjetovanjem. Takvih firmi je ukupno sedam.

D. Omeragić