Novosti

Nakon Tirane zajednički nastup kompanija sa zapadnog Balkana i u Mostaru


Komorski investicioni forum zapadnog Balkana (KIF) drugi put je organizovao zajednički sajamski nastup firmi iz šest zemalja Zapadnog Balkana.

Nakon nedavnog sajama u Tirani zajednički nastup pod okriljem privrednih komora zemalja regije kroz Komorski investicijski forum (KIF) orgnizovan je na 23. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru.

Na Mostarskom sajmu ove godine sudjeluje 39  firmi sa zapadnog Balkana, a troškove njihovog nastupa snosi KIF.

Na štandu KIF-a i Komora razgovaralo se o trenutnoj višekriznoj situaciji i intenziviranju regionalne saradnje, što je pravi odgovor na potrebu smanjenja negativnih učinaka na rad preduzeća. Štandove je posjetio i Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Komorski investicijski forum osnovan je kao udruženje šest nacionalnih komora iz regije Zapadnog Balkana s ciljem intenziviranja regionalne ekonomske suradnje i pokretanja zajedničkih aktivnosti od interesa za poslovnu zajednicu u regiji.

KIF predstavlja više od 350.000 tvrtki iz regije Zapadnog Balkana, uglavnom malih i srednjih poduzeća, koji nastoje otvoriti nove mogućnosti za snažnije umrežavanje poslovnih zajednica u regiji uklanjanjem preostalih prepreka regionalnoj privrednoj saradnji i poboljšanjem poslovne i investicijske klime tržišta u regiji zapadnog Balkana.

Na Mostarskom sajmu održani su B2B sastanci tvrtki sudionica koje su uglavnom bile iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija, turizma, građevinarstva te metalske i elektro industrije.

Rast trgovinske saradnje BiH i Makedonije

Supredsjednik Komorskog investicijskog foruma (KIF) Branko Azeski i potpredsjednica Gospodarske komore Sjeverne Makedonije dr. Elena Milevska Strbevska jučer su u Sarajevu razgovarali s vodstvom Vanjskotrgovinske komore BiH – partnerom Privredne komore Sjeverne Makedonije o regionalnim projektima.

Ukupna trgovinska razmjena Sjeverne Makedonije sa Bosnom i Hercegovinom u 2021. godini iznosi 194,2 miliona dolara, uz povećanje od 18% u odnosu na 2020. godinu. Izvoz je iznosio 112,3 milijuna dolara, što je povećanje od 24%, dok je uvoz iznosio 81,8 miliona dolara, što je povećanje od 11% u odnosu na prošlu godinu.

Isti trend trgovine zadržava se i 2022. godine, a najčešći proizvodi u izvozu su lijekovi, cijevi, mesne prerađevine, vino, konzervirano povrće i električne baterije, dok BiH izvozi u Sjevernu makedoniju mlijeko i mliječne proizvode, mesne prerađevine, slatkiše, drvne i industrijske proizvode.

Indikator.ba