Novosti

Održana manifestacija „Sarajevo, ljubavi moja“


U organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, danas je održana tradicionalna manifestacija pod nazivom “Sarajevo, ljubavi moja”.

S obzirom da se zbog pandemije koronavirusa ova manifestacija nije mogla održati prethodne dvije godine, ovaj put je priređen posebno sadržajan zabavni program koji je, uz ostalo, uključivao muzičke sadržaje i radionice.

Kroz ova druženja radili smo na razvoju tolerancije, razbijanju predrasuda, kao i inkluziji djece s poteškoćama u razvoju u društvene tokove. Želimo graditi društvo otvoreno za svu djecu, u kom će se razvijati njihovi individualni potencijali. Topla riječ i malo ljubavi je najmanje što možemo dati našim prijateljima u Zavodu Pazarić. Ova današnja priredba predstavlja i simboličan poklon djece Zavoda Pazarić gradu Sarajevu, na dan Grada Sarajeva – 6. april. Današnjom manifestacijom šaljemo poruku ljubavi Gradu Sarajevu, a grad nam, kao u istoimenoj pjesmi, tu ljubav vraća i čini nas boljim ljudima“, poručio je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Manifestacija je održana s ciljem ukazivanja važnosti na inkluziju u društvo, a za 340 štićenika koji JU Zavod Pazarić nazivaju svojim domom, ona ima poseban značaj jer se kroz druženje i obiman interaktivni program razvija senzibilitet prema djeci i otklanjaju predrasude, te se stvara prilika da osobe s poteškoćama u razvoju pokažu kako su i one vrijedni i talentovani plesači, sportisti, mali i veliki umjetnici i da zaslužuju šansu da budu ravnopravni članovi društvene zajednice, saopšteno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.