Novosti

Amerikanac gasi firme za istraživanje litijuma i bora u Bijeljini


Američki državljanin Rohan Patnaik, koji je u Bijeljini osnovao dvije firme za geološka istraživanja litijuma i bora, naprasno je odustao od te ideje.

On je od Okružnog privrednog suda u Bijeljini tražio da likvidira njegova preduzeća “Rodon” i “Dinaric Metals”, usput priloživši dokumentaciju kojom dokazuje kako nema neizmirenih obaveza prema državi i lokalnoj zajednici.

Osnivač društva je donio odluku za likvidaciju zbog izmijenjenih okolnosti poslovanja”, navodi se u Rješenju suda o pokretanju likvidacionog postupka, koji je u posjedu portala Capital.

Patnaik je od Grada Bijeljina prošle godine tražio saglasnost za geološka istraživanja na području mjesne zajednice Suvo Polje, ali je odbijen jer nije dostavio dovoljno informacija koje bi Gradsku upravu uvjerile da takav projekat ne bi imao štetne posljedice po ljude i okolinu.

Takođe, kako su tada poručili, oni nisu imali ni zakonski osnov za davanje takve saglasnosti.

Patnaik je rođen u Sjedinjenim Američkim Državama, a od prošle godine ima i državljanstvo Srbije.

Kako su ranije mediji pisali, on je u Srbiji osnovao firme „Asena Investment“ i „Edelweiss Mineral Exploration“.

Inače zastupnik tih preduzeća, kao i onih u Bijeljini, bio je Jovan Grubin koji je i sam vlasnik nekoliko firmi u Srbiji.

„Asena Investment“ je kasnije prodata australijskoj kompaniji “Volt Resources”, a ima dozvole za geološka istraživanja litijuma, bora i drugih metala.

Capital.ba